2018. február 22. csütörtök, 08:48
Az Európai Bizottság oltalom alatt álló eredetmegjelölést hagyott jóvá a monori régióban termelt borokra. A jóváhagyás a Monor, vagy Monori név alatt termelt fehér-, vörös- és rozéborokra, és az azokból készült küvékre vonatkozik. Köszönjük, Brüsszel!

 

A monori szőlők termőterülete a Gödöllő-Monori-dombság nagytájon, a Cserhát hegység délnyugati szegélyén elhelyezkedő dombvonulaton, átlagosan 200 méter tengerszint feletti magasságban fekszik. Az alábbi térképen a legismertebb monori termőhelyet, a Strázsahegyet mutatja a Szuperfarm:

 

 

A tájékoztatás szerint az ökológiai környezet a termőhely fekvésének, a talaj különleges viszonyának köszönhetően jelentős hatással van az ott termett szőlőből készült borok jellemzőire, amelyek sem a Duna Borrégió szomszédos területein, sem más borvidéken nem reprodukálhatók.

 

Ez a tipikusság, vagyis a borok monoriassága elsősorban a íz- és zamatgazdag, alacsony savtartalmú, alkoholban gazdag borokban nyilvánul meg. Jó tüzesek tehát.

 

Azt is írják, hogy a borok a talajadottságokból adódóan magasabb ásványi anyag tartalmúak, ezért minerális jegyeket hordoznak. A minerális jelzőt azonban az európai borszakírás egy ideje nem szívesen használja, lévén teljesen tudománytalan: helyette Jancis Robinson bevezette a nedves köves karaktert mint jelzőt.

 

Az új védett név ahhoz a több mint 1755 már védett borfajtához csatlakozik, amelyek listája az Európai Unió e-Bacchus nevű adatbázisában található. Az adatbázis azoknak az eredetmegjelöléseknek és földrajzi jelzéseknek a jegyzéke, amelyek az Európai Unióban oltalomban részesülnek. Ilyen például az összes magyar borvidék, és gyakran maguknál a borvidékeknél szűkebb területek is, mint például Monor maga. Itt lehet böngészni közöttük, soknak részletes dűlőtérképe is van!

 

Az e-Bacchus tartalmazza azokat a nem uniós országokból származó borokat jelölő földrajzi jelzéseket és eredetmegjelöléseket is, amelyek az Európai Unió és a nem uniós országok között megkötött kétoldalú borkereskedelmi megállapodások értelmében az Európai Unióban oltalom alatt állnak. Az adatbázis tartalmazza továbbá azokat a hagyományos kifejezéseket is, amelyek az Európai Unióban oltalom alatt álló eredetmegjelölésekhez és földrajzi jelzésekhez kapcsolódnak.

 

Az unió élelmiszer-minőségjelző rendszerében az oltalom alatt álló eredetmegjelölés (OEM, angolul: protected designations of origin, PDO) mellett - az oltalom alatt álló földrajzi jelzés (angolul: protected geographical indications, PGI) az egyik legfontosabb kategória.

 

Monor borairól itt lehet többet megtudni.

 

Twitter megosztás Google+ megosztás