Az Európai Unióban 2014-től kötelező az integrált növényvédelem alkalmazása. Leegyszerűsítve ez azt jelenti, hogy csak akkor nyúljunk a növényvédő szerekhez, ha már minden más védekezési lehetőséget kimerítettünk. Néhány károsító esetében biztosan fel kell venni a permetezőgépet, egyelőre csak így tudunk védekezni ellenük. Ilyen a virágfertőző monília, a tafrina és a cseresznyelégy – mondja Zsigó György. Virágzás után a kis gyümölcsök megvédése kiemelt feladatunk. Ekkor általában érdemes lepermetezni a fákat. A permetlé összetételét az adott év időjárása és károsítói alapján alakítjuk ki.

A májusi esőnek a kórokozó gombák is örülnek, mert többségük a nedves levélfelületen tudja elindítani a fertőzését. Még mindig támadhat a tafrina és a melegebb napok után biztosan számíthatunk a levélbetegségekre és az almatermésűek varasodására. A rovarok is beindultak. Előrejelző-hálózatunk csapdázási adatai azt mutatják, hogy gyakorlatilag az összes moly, a poloskaszagú szilvadarázs és a cseresznyelégy is megjelent a kertekben. Most permetezést javaslok az almatermésűek, a szilva, az őszibarack, a kajszi esetében is. (A cseresznyelégy ellen is készülhetünk. Nincs újdonság a technológiában.) A felsorolt rovarok ellen, ebben az esős időben valószínűleg továbbra is valamelyik Mospilan lesz a főszereplő, mert ez felszívódó rovarölő. A gombák ellen is felszívódó (szisztemikus) szert kellene választani.

Az alma és a körtevarasodás áttelelő spórái (az aszkospórák) már eddig is szóródtak. Fertőzni még nem tudtak, mert idáig nem találtak nedves levélfelületet. Az érzékeny fajtáknál ugyanúgy el kell indítani a kezeléseket, mint ahogy a lisztharmat esetében. A lisztharmat elleni felszívódó gombaölők közül jó néhányat varasodás ellen is engedélyeztek, például a Score 250 EC, a Topas 100 EC. Tehát ezekkel kettős hatást érhetnek el, az egymást követően, 2-4 alkalommal ismételt permetezésekkel, az úgynevezett szisztemikus blokkal. Természetesen szép számmal találunk kizárólag a varasodásra ajánlott gombaölőt is mint például Miltox Speciál Extra WP, Qualy. Még mindig kiváló a réz és a szintén kontakt mankoceb hatóanyag. Rézpótlónak is hívják, de nem perzsel, ellentétben a rézzel. Erre főleg a körtéknél illetve viaszosodásig, az almafajtáknál is figyelni kell. A mankocebet sok gombaölőben megtalálhatják pl. Dithane M 45 és DG Neo-Tec, Emzeb 80 WP, Milcozebe DG és 80 WP, Manzate 75 DF, Manco 80 WP, Penncozeb DG és Plusz, Vondozeb DG és Plusz, Indofil M 45, Manfil 80 WP és Plus 75 WG.

A csonthéjasoknál is a korábbiakban illetve a most felsorolt rovar és gombaölők közül választhatnak. A száraz és a túl nedves talajokból egyaránt nehezen veszik fel a tápanyagokat a növények, például a vasat, ezért érdemes vasat és egyéb mikroelemeket is tartalmazó lombtrágyával kombinálni a permetlevet. A felszívódó készítményekkel szemben kialakuló rezisztenciát megakadályozhatjuk, ha időnként kontakt szerekre váltunk, illetve ha ezeket bekeverjük a felszívódók mellé.

A fent felsorolt gombák és rovarok ellen megelőzéssel lehet védekezni. Még nem késtünk el, de úgy tűnik, hogy nem várhatunk a száraz napokra, amint lehet, hozzá kell kezdeni a munkához – nyomatékosította Zsigó György.