Közölni kell az alapvető információkat az élelmiszer-ellátási lánc egyes szakaszaiban az agrár-élelmiszeripari termékek ármeghatározásáról – javasolja az Európai Bizottság. A vételi és eladási ár közötti különbségek tájékoztatást nyújthatnak az eladó és a vevő közötti köztes költségekről, mint például a szállítás, a biztosítás, vagy a raktározás során felmerült költségek. A nagyobb átláthatóság elősegítheti a jobb üzleti döntéseket, és ezáltal erősítheti az élelmiszer-ellátási lánc egyes szakaszai közötti tisztességes magatartásba vetett bizalmat – állítja a brüsszeli testület. Ahhoz, hogy a globális piacokon hatékony verseny alakuljon ki, a piaci fejleményekkel kapcsolatos aktuális és információkhoz való akadálymentes hozzáférés is elengedhetetlen fontosságú.

A javasolt intézkedések a hús-, a tojás-, a tej-, a gyümölcs- és zöldségipari ágazatra, valamint a szántóföldi növények, a cukor és az olívaolaj ágazatára terjednek ki. Minden egyes tagállam felelős lesz az árra és a piacra vonatkozó adatok összegyűjtéséért. A tagállamok közölni fogják az adatokat az uniós bizottsággal, amely ezt követően az agrár-élelmiszeripari adatportálon és az uniós piaci megfigyelőközpontokon keresztül közli azokat.

Az Európai Bizottság a javaslatot négyhetes nyilvános konzultációs időszakra közzétette. Ezt követően történhet meg az indítvány elfogadása, a hatálybalépésre pedig a tervek szerint hat hónappal az elfogadása után kerülhet sor.