A mezőgazdaságban foglalkoztatottak csaknem fele, egészen pontosan 48 százaléka hivatalosan csak minimábért vagy bérminimumot keres - derül ki a Portfolio.hu birtókába jutott, Pénzügyminisztérium által készített dokumentumból.

Ha részletesen nézzük, akkor ez a 48 százalék úgy oszlik meg, hogy a szektor dolgozóinak a 31 százaléka minimálbérre, míg 17 százaléka garantált bérminimumra van bejelentve, mivel a legtöbb mezőgazdasági munkához nem kell szakképesítés. 

A Portfolio.hu megjegyzi: ugyanaz az alacsony bérek a szektor alacsony hozzáadott értéket teremtő képességéhez viszonyítva nem meglepőek, ugyanakkor nem szabad elfelejteni azt sem, hogy a mezőgazdaságban kifejezetten jellemző a feketefoglalkoztatást.

A hazai vállalati szektorban egyébként összességében a dolgozók 42,4 százaléka (összesen mintegy 879 ezer fő) kap minimálbért vagy garantált bérminimumot a dokumentum szerint. Vagyis a mezőgazdaság a maga 48 százalékával az országos átlag felett található.

Szektoronként vizsgálva a helyzetet a mezőgazdaság a 10. helyen található ebben a rangsorban, melyet a szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás vezet, ahol a munkavállalók 64,7 százaléka, azaz csaknem kétharmada hivatalosan csak minimálbért vagy garantált bérminimumot keres. 

A Pénzügyminisztérium elemzése ugyanakkor kizárólag a vállalati szférára koncentrál, nem terjednek ki sem az állami szférára, sem az önálló vállalkozókra, sem a közfoglalkoztatottakra.