Elindult az idei agrártámogatások igénylése csaknem ötven közvetlen agrártámogatási és vidékfejlesztési jogcímre. A kérelmeket akár június 11-éig is be lehet nyújtani a Magyar Államkincstár e-ügyintézési felületén, ám május 15-e után – ahogy a korábbi években is – minden munkanap késlekedés 1 százalékkal csökkenti a felvehető támogatás összegét.

A korábbi évek tapasztalatai alapján azonban sokan vannak az igénylők között, akik ugyan jogosultak a támogatásra, de például váratlan kiadás, vagy a rugalmatlan fizetési határidők miatt nem tudják megvárni, amíg megérkezik számlájukra a támogatásként igényelt pénz. Számukra nyújthat segítséget az OTP Agrár erre a célra kialakított terméke, amely idén már 29 támogatási jogcím előfinanszírozására alkalmazható.

„Az OTP Zöld Kártya – támogatás faktoring konstrukcióval az ügyfelek már röviddel a szükséges dokumentumok benyújtását követően hozzájuthatnak a kiadások felmerülése és a támogatások beérkezése közötti időszakot áthidaló kölcsönhöz. Ráadásul a konstrukció rugalmas kialakításának köszönhetően a finanszírozás elsősorban a támogatás mértékétől és típusától függ, az igénylő pénzügyi helyzetétől kevésbé” – mondta Balogh Tamás, az OTP Agrár Értékesítéstámogatási és Üzletfejlesztési Főosztályának vezetője.

Balogh Tamás felhívta a figyelmet arra is, hogy az OTP Agrár ügyfelei nem csak az idei, hanem a következő év várható támogatási összegét is igényelhetik már most a hat legfőbb jogcímre. Ezek a következők: egységes területalapú támogatások (SAPS), a zöldítés, az Agrár Környezetgazdálkodási támogatások (AKG), a fiatal mezőgazdasági termelők támogatása, a Natura 2000 gyepterületek kompenzációs kifizetései, valamint a Természeti Hátránnyal Érintett Területek (THÉT) kompenzációs kifizetései.

„Az OTP Zöld Kártya – támogatás faktoring konstrukció leegyszerűsíti a tervezést, mert nem kell azon idegeskedni, hogy mikor, milyen részletekben érkezik meg a megítélt támogatás, a banki folyósítás után számomra már mindegy lehet, hogy milyen ütemezésben folynak be a pénzintézethez az uniós és állami források” – fogalmazott Arató Barna, a gabonafélék termesztésével foglalkozó Agro Bükkösd Kft. ügyvezetője. Az áthidaló kölcsönt három jogcímre is igénybe vevő vállalkozó szerint a támogatásra jogosultak ennél gyorsabban és egyszerűbben nem juthatnak pénzhez, hiszen minimális papírmunkára van szükség, és a néhány napos elbírálási idő után már folyósítják is a finanszírozás összegét.”

A bank szándékai szerint a konstrukció tehát hatékony segítséget jelenthet annak az őstermelői, családi gazdálkodói, egyéni vállalkozói, illetve mezőgazdasági társas vállalkozói kör számára, amelyik jogosult mezőgazdasági támogatásokra és gyors, egyszerű, valamint kiszámítható finanszírozáshoz szeretne jutni. Ez a konstrukció meglehetősen népszerű a gazdálkodók körében: az OTP Agrár tavaly csaknem 16 milliárd forintnyi uniós és állami támogatást finanszírozott előzetesen.