Kedvezőtlenek a csirkehúspiac idei kilátásai, mivel világszinten és az EU-ban is túltermelés alakult ki, ami nyomott árakat eredményez a termékpálya egészén – mondta a Világgazdaságnak Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács (BTT) elnök-igazgatója. Adataik szerint az ágazat az elmúlt 1,5-2 évben jó eredményeket produkált, de tavaly szeptember környékén már látszódtak a készletek felhalmozódásának a jelei. Ráadásul a betárolt csirkehús még a legderűlátóbb piaci előrejelzések szerint is ki fognak tartani júniusig, ez pedig nyomás alatt tartja az árakat.
A BTT-elnök szerint a piaci folyamatok alakulásában nagy szerepe volt a különböző állatbetegségeknek, így 2017-ben a madárinfluenzának – amelynek hatásait a magyar baromfiágazat az elmúlt évben már maga mögött hagyta –, valamint az afrikai sertéspestisnek (ASP). A sertéspiac problémái ugyanis – helyettesítő termék lévén – gyorsan megjelennek a baromfipiacon, az ASP miatti korlátozó intézkedések miatt az európai piacon ragadt hús letöri a baromfiárakat. A szakértők szerint az ASP nem egy gyorsan múló probléma, és hosszabb ideig meghatározó tényező marad a húspiacon, ennek pedig negatív hatásai lesznek a baromfiszektorra is.
Ehhez hasonló közvetett, de jelentős befolyást jelenthet a Brexit. A brit kilépéssel kapcsolatos bizonytalanság már most érezhető, az Egyesült Királyság ugyanis közel sem önellátó baromfiból. A magyar exportőrök is nehéz helyzetbe kerülhetnek, de Csorbai Attila példaként hozta fel, hogy a lengyel baromfihús-termelés körülbelül fele kerül a brit piacra – sőt van olyan lengyelországi cég, amelyik a megtermelt baromfihús 80 százalékát ott értékesíti. Az európai beszállítók által a brit piacon értékesített baromfihús sorsa bizonytalan, az onnan kiszoruló áru elhelyezésevalószínűleg sokaknak megoldhatatlan gondot jelent majd. Eközben Ukrajnából továbbra is jelentős mennyiségben érkeznek az európai piacra a BTT-elnök megfogalmazása csupán „legálisnak tűnő, de inkább féllegális” áru, ami szintén árlenyomó tényező.
A pulykapiacon jobb a helyzet, itt májusban lett vége lejtmenetének, azóta stabil – mondta Csorbai Attila. A Brexitnek is kisebb, illetve későbbi hatása lehet a pulykatermelésre, ugyanis a brit piacon a fogyasztás kifejezetten a karácsonyi időszakhoz kötött.