A hazai földekről átlagosan 50-100 milliméter csapadék hiányzik, ami – ha a következő hetekben nem lesz változás – az őszi vetések fejlődésében elmaradást jelenthet – állítják a gabonatermesztők. A vetés a szokásosnál korábban történt meg, és meglehetősen száraz talajba kerültek a magok. A repce kelése sok helyen nagyon hiányos volt, ráadásul a mostani csapadékhiány nagy területen csak rontott a repcék állapotán, így várhatóan többezer hektárról kell kitárcsázni a földből az olajnövényt.

Emiatt – bár fagykárok itt sem voltak – magyar gazdálkodók most jóval kevésbé bizakodóbbak mint nyugat-európai társaik. A Reuters jelentése szerint a szokatlanul meleg tél és az elenyésző fagykárok jó terméskilátásokkal kecsegtetnek a legnagyobb európai búzatermelő régiókban.

Az EU-ban a legtöbb búzát termesztő Franciaországban az enyhe télnek köszönhetően kiváló állapotban vannak a vetések és jó terméshozamra lehet számítani a megnövelt vetésterületen. A francia mezőgazdasági minisztérium becslése alapján a gazdák 5 millió hektár búzát vetettek a 2019-es termőszezonra, 2,9 százalékkal többet az előzőnél. 

Németországban – amelyik a második legnagyobb búzatermelő uniós tagország – a vetés a szokásosnál kettő-négy héttel hamarabb kelt ki és gyorsan sarjad - mondta el egy német gabonapiaci elemző a Reuters hírügynökségnek. Megjegyezte ugyanakkor, hogy néhány területen esetleg lehet még szárazsággal vagy fagykárral számolni, de összességében kiválóak a terméskilátások. Németországban az előző szezonhoz képest 4,6 százalékkal 3 millió hektárra nőtt a búza vetésterülete.

A harmadik legnagyobb búzatermelő Nagy-Britanniában szintén jók a terméskilátások. Az országban 4 százalékkal, ötéves csúcsra bővült a vetésterület, amely így az idei szezonban meghaladja az 1,86 millió hektárt.