A vasárnapig tartó, és már 26. alkalommal megrendezett FeHoVa Kárpát-medence legnagyobb fegyver-, horgász- és vadászkiállítása, amelyre idén 17 országból 300 kiállító jelentkezett és több mint 50 ezer látogatót várnak. A kiálltást megnyitó Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes – aki az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöke is – szerint fontos lépéseket tettek azért, hogy a  vadászat, vadgazdálkodás és vadászati kultúra ismét régi fényében ragyogjon, és Magyarország vadászati nagyhatalommá válhasson. 

Ilyennek nevezte a fegyvertörvény ésszerűsítését, amely csökkentette az értelmetlen adminisztrációt például a fegyverek tízévenkénti műszaki vizsgáztatását, illetve a fegyvertartási engedélyek lejártát. Utóbbit a kötelező orvosi vizsgálatok miatt nevezte feleslegesnek. Utalt ugyanakkor arra is, hogy ez ellen a szabályozás ellen az Európai Unió fellép, ezért Magyarország csatlakozott Csehországhoz a perben, amit a fegyvertartással kapcsolatos szabályozás ügyében indítottak.

Fontos lépésnek tartja Semjén Zsolt a vadászati törvény elfogadását, megemlítve, hogy a vadgazdálkodási ciklus 20 évre növelése a korábbinál is kevesebb vitát hozott, míg a minimális terület 3 ezer hektárban történt meghatározása kifejezetten kedvez a nagyvadaknak. Lényeges előrelépés a tájegységi fővadászok beemelése a rendszerbe, ők ugyanis fontos szakmai támaszt jelentenek a vadászoknak – tette hozzá. Semjén Zsolt szerint ezzel Európa legjobb vadászati szabályozása lett a magyar. Az is örvendetes, hogy a megszűnés helyett megerősödött az Országos Magyar Vadászkamara, amely soha nem látott forrásokat kap – mondta.

A kormány szerdai döntésével 50 milliárd forint körüli összeget különített el a Hungexpo teljes területén történő építkezésekre és felújtásokra. Ez szolgálja a a Hungexpo által rendezett összes kiállítást, de célja az is, hogy a 2021-ben Budapestre tervezett Vadászati Világkiállítást méltó körülmények között lehessen megrendezni. Külön hangsúlyozta, hogy nem egy egyszerű nemzetközi kiállítás, hanem világkiállítás lesz 2021-ben. A rendezvény helyszíne lesz még a Hungexpón kívül a hatvani vadászati múzeum és az addigra felépülő Állatkert is.

Az Agrárminisztérium támogatja a fenntartható vadászatot, és a horgászatot egyaránt – mondta Nagy István agrárminiszter. Ezek a magyar hagyományok fontos részei, amelyek a kikapcsolódáson és a sportolási lehetőségen túl komoly szakmai és gazdasági tevékenységet is jelentenek. A horgászat például a hozzá kapcsolódó szolgáltatásokkal együtt 100 milliárd forint körüli összeggel járul hozzá a hazai GDP-hez.

Mint kiemelte, Magyarország szerencsés helyzetben van, hiszen vad- és halállománya nemcsak mennyiségében, hanem minőségében is páratlan értékű. Beszélt az új szabályozásról is, amely révén a jövőben elöltöltő fegyverrel is folytatható társas vadászat, illetve a vadászvizsga megszerzésekor a kötelező lőgyakorlat és vizsga alól a kizárólag íjjal, ragadozó madárral vagy magyar agárral vadászók mentesülhetnek. Idén lépett hatályba az a rendelet, amely megfelelő jogszabályi környezetet biztosít, hogy a magyar vadgazdálkodás fejlesztésére közvetlenül felhasználható bevételek növekedhessenek.

A minisztérium az állami erdészeti társaságok természetvédelmi és közjóléti programjait kiemelten támogatja. Közjóléti létesítmények létesítésére, illetve felújítására a 2014-2018-as időszakban közel 5,9 milliárd forintot fordítottak. A miniszter szerint a kiállítás alkalmat ad arra, hogy az állami erdészeti társaságok társadalmi szerepvállalását minél szélesebb körben is bemutathassák, ezzel is hozzájárulva az erdész szakma presztízsének növeléséhez.

A kiállításon az OTP Bank is jelen van, standján a bank szakértői a FeHoVa vasárnapi zárásáig várják az érdeklődőket. A bank kapcsolata szoros a FeHoVa-n megjelenő ágazatokkal, hiszen számlavezetőként és finanszírozóként is fontos szerepet játszik az erdőgazdaságok, a vadásztársaságok és horgászegyesületek, valamint azok tagjai életében.