A KITE Zrt. a hagyományokra épülő innováció terjesztését szolgálja a határokon túl is – jelentette ki valamint Szijjártó Péter Magyarország külgazdasági és külügyminisztere a KITE Zrt. topolyai telephelyének megnyitóján. Emellett pedig folyamatosan komoly lépéseket tesz annak érdekében, hogy a legmodernebb technológiát elterjessze Magyarország határain kívül is – tette hozzá.

A KITE Zrt. 2013-tól van jelen Szerbiában, amikor a magyarországi műtrágyabeszállítóval megszűnt a cég kapcsolata. Ekkor alakult ki a munkakapcsolat az Elixir Zorka szerbiai műtrágyagyárával, mely azóta is fennáll, és folyamatosan erősödik.
A John Deere 2015-ben hirdette meg a szerbiai kizárólagos forgalmazói jogának pályázatát. A KITE Zrt. élt a lehetőséggel és a gyártói segítséggel sikerült is elindítani a folyamatot – emlékeztet közleményében a társaság. Ekkor kezdődtek meg a tárgyalások a hivatalos szerbiai forgalmazói jelenlét kiépítésére. Mivel nem sikerült megegyezni a korábbi forgalmazó cég felvásárlásában, ezért 2016-ban elindultak egy új, saját vállalkozás, a KITE d.o.o. organikus felépítésének az útján, mely a KITE Zrt. 100 százalékos tulajdonában lévő leányvállalat. Ennek a cégnek az alapját az Újvidéken található Masferg Agro Mechanizacija d.o.o. szolgáltatta, melynek a bérelt telephelyét vette át akkor a KITE Zrt., a vállalkozás teljes kollektívája, pedig beintegrálódott a KITE d.o.o.-ba, mely 2017. május 1-jén nyitotta meg kapuit a partnerek előtt. Első nagyobb bemutatkozásuk a 2017-es újvidéki vásáron volt.

Működésük már az első évben eredményes volt, év végére megduplázódott a dolgozók létszáma az induláshoz képest. Ekkor még csak műszaki értékesítéssel foglalkozott a John Deere mellett már a JCB hivatalos forgalmazójaként is. Tavaly pedig az agronómiai termékek forgalmazásával és terményfelvásárlással bővült a portfólió. Az anyavállalat tervei között már a kezdetekben egy országos hálózat kiépítése szerepelt. Hosszú távon öt bázis létesítését tervezik, mely biztosítja majd a KITE komplex tevékenységének megismertetését a szerbiai termelőkkel. Az újvidéki után a következő lépés a legújabb telephely megnyitása Topolyán.

A telephely mérete 1,84 hektár. A következő fázisban az agronómiai termékek - vetőmagok és növényvédő szerek - tárolására alkalmas raktárhelységek épülnek majd fel. Az új telephely nyolc alkalmazottal indul.

A KITE Zrt. Magyarország vezető integrátoraként a kutatás-fejlesztés területén elért eredményeit felhasználva a fő szántóföldi növénykultúrákra alkalmazható komplex technológiai sorokat kíván a termelők körében elterjeszteni. Közel 300 milliárd forintos (1 milliárd eurós) forgalmát az agronómiai és műszaki területen a világban fellelhető legmodernebb technológiai elemek értékesítése adja.  Sok más műszaki eszköz mellett a John Deere és a JCB termékei teszik ki a legnagyobb volument a gépértékesítés területén. Emellett a piacon elismert mértékben foglalkozik terményforgalmazással, melynek legnagyobb részét első sorban az olajos termények értékesítése teszi ki.