"Az elmúlt év novemberétől új szabályozást vezettek be az Európai Unióban, amely szerint a tenyésztőszervezetek más országokban is megjelenhetnek és toborozhatnak tagokat. Ez lehetőséget és veszélyeket is rejt, ezért olyan szabályozást kell bevezetnünk, amely lehetővé teszi, hogy a magyar tenyésztőszervezetek meg tudják őrizni az előnyeiket"nyilatkozta a Világgazdaságnak Zászlós Tibor, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének (MÁSZ) elnöke, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) mezőgazdaságért felelős alelnöke.

Mindennek érdekében új állattenyésztési törvény készül, amelyet várhatóan tavasszal fogad majd el a parlament. De Zászlós szerint a hazai tenyésztőtervezetek csak akkor tudják megőrizni a pozícióikat, ha az ágazat szereplői összefognak.

Zászlós Tibor szerint az új állattenyésztési törvény adminisztratív könnyebbséget is hoz, aminek köszönhetően kevesebb időt kell majd papírmunkával tölteni, így az állattenyésztők többet tudnak majd foglalkozni a szakmájukkal.

Hozzátette ugyanakkor, hogy ahhoz,hogy az állategészségügyi státuszunkat megőrizhessük, sőt javíthassuk, továbbra is nagy odafigyelésre lesz szükség. Azt is fontos feladatként jelölte meg nyilatkozatában, hogy növekedjen a feldolgozott áruk mennyisége.