Milyen egy jó furmint?
 
Elsősorban olyan, mint egy jó bor: tiszta, hibáktól mentes, gondosan elkészített. Ezen felül már stílus, terület, szüretelési időpont kérdése, de számomra egy jó furmint karakteres, struktúrált és közvetíteni tud valamit, ami lehet fajtajelleg, terroir vagy a borász elképzelései. 
 
Kezdhet-e a furminttal egy olyan laikus, akinek fogalma sincs a borról, de szívesen elmerülne benne? Kinek való ez a szőlőfajta?
 
Sok arca létezik a furmintnak, és ezek között van olyan is, amit egy kezdő borfogyasztó megszerethet. Vannak gyümölcsös, könnyebb száraz furmintok vagy Tokajban készítünk belőle édes, késői szüretelésű borokat is. Ezek szerintem jó belépők a furmint világába.
 
Tokaj és Somló adja a magyarországi furminttermelés nagyrészét - rajtuk kívül hol érdemes figyelni még a furmintra?
 
Szeretem a balatoni régió furmintjait, nagyon szépek készülnek ott. De a Pécsi borvidéken is érdemes figyelni a fajtára. Tokaj és Somló furmintjai általában nagyon ásványosak, nagyon az ottani területek jellemzőit mutatja, és ez nagyon izgalmas, mert rengeteg arcát tudja és sok külön világot tud így bemutatni a fajta. Amikor viszont a Balatonról kóstolok egy furmintot, gyakran jobban megtalálom a fajtát benne.
 
Nemrég kiállítottál a boraiddal Párizsban. Mennyire érdekli a franciákat a furmint? Mi tetszik nekik benne?
 
Nekem csak jó tapasztalataim vannak. A boraim nagy részét Franciaországban adom el, úgyhogy sok kóstolón részt vettem már ott. Nagyon érdeklik őket a helyi fajták, gyakran rácsodálkoznak, hogy ez mennyire új, mennyire más, mint amit eddig ismertek. Abszolút egy új világot tudunk megmutatni nekik a száraz tokaji borokkal. Általában nagy szakértelemmel állnak a kóstoláshoz, kérdeznek, véleményt mondanak, ami nagy segítség és nagyon jó visszajelzés a borásznak.
 
Mik voltak a kiállításon a legjellemzőbb kérdések Tokaj és a szőlőfajták iránt?
 
A helyi, számukra új fajtát mindig nagy érdeklődéssel kóstolják. Gyakran kérdeznek a talaj összetételéről, a két fő fajtánk, a furmint és a hárslevelű közötti különbségekről, és nagyon nagyra értékelték az aszút is. Ami talán nekem a legjobb tapasztalat, hogy soha nem valamihez hasonlítani próbálják a borokat, hanem az egyediséget keresik, és azt fogadják el, emiatt tudnak nagyon nyitottak lenni. 
 
A magyar olvasók között talán kevesen tudják, de furmint van Szlovéniában is, sipon a neve. Mennyivel járnak ők előrébb, mint Magyarország a furminttal?
 
Sajnos nem kóstoltam eleget ahhoz, hogy érdemben tudjak erről nyilatkozni, de általában nekem jó tapasztalataim vannak a szlovén borokkal. Szeretem, hogy bátrak és mernek kísérletezni, hogy sokan készítenek extrémebb, nagyon naturális borokat. Ez az irány az, amit itthonról még hiányolok. 
 
Amióta egyre nehezebb nagy mennyiségű édesbort eladni, Tokaj rákapcsolt a száraz borokra, ennek immáron több mint tíz éve. Hogyan látod, meg tudott kapaszkodni a "száraz tokaji furmint" akár a hazai, akár a franciaországi fogyasztók fejében?
 
Tokajt mindenki ismeri külföldi szakmai vagy borfogyasztó körökben, elsősorban az aszú miatt, de egyre gyakrabban találkozom azzal, hogy ismerik a fajtát, a furmintot, sőt néha még a hárslevelűt is, és tudják, hogy készülnek száraz borok nálunk. Az idei Wine Paris kiállításon szerintem többen jöttek azért, mert száraz tokajit akartak kóstolni, mint azok, akik az aszút keresték volna. Az egy nagyon jó dolog, és ki kellene használnunk, hogy a tokaji nevet mindenki ismeri, és azzal, hogy érdeklődnek, hogy megjegyzik a neveket, más borvidékeink felé is szívesen fordulnak. 
 
Itt tudsz meg többet Homoky Dorka borairól!