Hogy áll a szürettel? Nagyjából a munka hány százalékánál tart most?

A szüretet még nem fejeztem be, az édesnek szánt szőlő kinn van, és csak november elején szedjük.

Milyen volt az idei évjárat? Ha osztályoznia kéne egy 10-es skálán, ahol a 10 az álom, a 0 pedig a pokol, hol helyezkedik el 2018?

Az idei évjáratot 3-4 pont közé tenném.

Az előző évjáratokhoz képest milyennek értékeli 2018-at? Miben volt más az idei évjárat?

A csapadékhiányos nyár, a korai kényszerérés (augusztus 21-i szüretkezdet a szokásos szeptember eleje helyett), és a pokoli meleg idő a száraz bornak szánt szőlő szüreténél megkeserítette az életemet. Mindez az előző évjáratban nem így volt, vagy ha valami gond is volt, könnyebben lehetett kezelni.

Melyik szőlőfajtának kedvezett a leginkább 2018?

A kékszőlő-fajtáknak jó lehet az év.

Melyik szőlőfajta szenvedett legjobban idén?

A friss, reduktív bornak szánt szőlőnek volt a legnehezebb a sora.

Kései szüret, szamorodni, aszú: hogy alakulnak az édesborok? Milyen volt az évjárat kifejezetten az aszúbor és aszúszemek szempontjából?

Minimális aszú lesz csak, jellemzően az édesség a töppedtségből fog származni.

 

Ha érdekelnek Ungváry Krisztián borai, itt tudhatsz meg többet róluk.