A 100 dollár alatti összegért megvásárolható Instant Pot többfunkciós edény, egyfajta okosfazék, többek szerint minden idők legjobb konyhai cucca, egyeseknek megváltoztatta az életét, s mindezek mellett 172 ezren lájkolták a Facebookon. Ismeri a népszerű ételkészítési funkciókat, forradalmasítja a háztartásokat.

A világszerte, de különösen az Egyesült Államokban minden téren népszerű „csináld magad” (Do-it-yourself, DIY) kezdeményezések az Instant Potot is olyan szinten elérték, hogy sokan bort fabrikálnak rajta.

Nem forralt bort, hanem „valódit”, „házit”.

A kultikus konyhai berendezés szerelmesei szőlőléből készítenek asztali „bort”. Állításuk szerint megkerülhetők a borászok, és nagyáruházakban bevásárolt szőlőléből mindössze néhány nap alatt kellemes főzet készíthető. Kell hozzá még egy kevés cukor és élesztő, majd az Instant Pot joghurt beállításán el is kezdhetjük az otthoni borászkodást.

Elsőként a New Jersey államban élő David Murphy gasztroblogger tette közkinccsé saját receptjét. Egy mém ihlette meg, amely azon élcelődött, hogy miért nem létezik még ilyen recept.

Murphy bejegyzése majdnem egyéves, 2018 februárjában írta. Példáját azóta sok-sok amerikai követte, csakhogy míg ő bohóckodott, mások nagyon komolyan gondolják, hogy remek borok készíthetők Instant Pottal.

Egy Google Trends grafikon alapján a tevékenység egyre népszerűbb, az utóbbi 12 hónapban rengetegen kerestek rá az „otthoni borkészítés” (home winemaking) kifejezésre.

A szövetségi államok közül Oregon és Washington vezeti a listát. Logikus is, mert az észak csendes-óceáni régióban virágzik a hagyományos borászat. (A szomszédos Kanadában szintén nagy az érdeklődés.)

Az ízekről megoszlanak a vélemények.

„Hogy őszinte legyek, sokkal jobb egyes leárazott boroknál. Sőt, néhány minőségibb bornál is” – nyilatkozta Murphy.

James Tidwell ismert sommelier, a TEXSOM Nemzetközi Bordíj alapítója „szép vörös színe” és egyes aromák hiánya miatt ajánlja, viszont már egy korty után feltűnt neki a Murphy-féle Instant Pot bor magas alkoholtartalma, majd inkább diplomatikusan beszélt róla.

Borászoknak nyilvánvalóan nincs okuk aggodalomra, hiszen a szőlő kulcsfontosságú, és a legmegfelelőbb szemeket nem a nagyáruházak szőlőleveiben találjuk meg.

A legtöbb bor bortermő szőlőből (vitis vinifera), míg a szőlőlevek az édesebb rókaszőlőből (vitis labrusca) készülnek. Egyes borászok a gyümölcslevekhez, lekvárokhoz és zselékhez alkalmasabb utóbbival is kísérleteznek, például desszertborokat próbálnak előállítani belőlük, de összességében másra valók.