A Sziget-rendezvények fő borbeszállítója, a Borháló borkereskedés úgy döntött, idén is a mátrai borvidéken gazdálkodó Dubicz Borászat és Szőlőbirtok lesz a Sziget-fesztiválok (a VOLT, az Efott, a Balaton Sound, a Sziget, a Be.my.lake és a STRAND fesztiválokról van szó) borainak hivatalos szállítója, tudta meg a Szuperfarm.

A Borháló mindezt azzal indokolta, hogy a tavalyi év számai egyértelműen azt mutatták, hogy a Dubicz és a Borháló által kifejezetten a Sziget fesztiváljaira készített borok, a Sziget White, a Sziget Rosé és a Sziget Red stílusukban és ízvilágukban egyaránt illeszkednek a hazai és a nemzetközi fesztiválközönség ízléséhez. Ezért lett a korábban még Borpalota néven borokat készítő mátrai Dubicz az első borászat, amely két egymást követő évben hivatalos partnerként lesz jelen fesztiválokon.

Zsákos bor

„A Borháló negyedik éve szolgálja ki a fesztiválozókat. A Sziget-rendezvényekre szállított alapboroknak fröccsben és tisztán is frissnek, élvezetesnek kell lenniük, ezeket a tételeket a fogyasztói igények és visszajelzések figyelembevételével közösen állítjuk össze a partnerpincészettel. A fehér és rozé alapbort 10 literes bag-in-box, vagyis zsákos-dobozos kiszerelésben, frissen letöltve, rugalmasan szállítjuk a helyszínekre, ahol a mindig hibátlan, üde, zamatos ital csapológépekből kerül a fesztiválozók poharába a gyors kiszolgálás érdekében" – mondta el Kathona Krisztián, a Borháló Borkereskedés alapító tulajdonosa.

A bag-in-box nem összekeverendő a kannás borral, még csak egy lapon sem említhető: míg utóbbiban a bor gyorsan oxidálódhat, a zsákos-dobozos megoldásban lévő vákuum tesz arról, hogy lényegében az utolsó korty is ugyanolyan friss legyen, mint a legelső - idehaza sajnos nem annyira elterjedt még ez a megoldás, mint mondjuk Franciaországban vagy akár Horvátországban, ahol még olyan neves termelők is töltenek le így bort, mint a tramini nagymestere, az Iločki podrumi vagy a baranyai Vina Belje.

Házasításokat rejt a palack

Idén a sauvignon blanc alapú Sziget White-tal, a kékfrankos-pinot noir házasításból készült Sziget Roséval, és a kékfrankost, valamint cabernet franc-t párosító Sziget Red vörösborral várják a legnagyobb hazai fesztiválok látogatóit. A Sziget Red különlegessége, hogy az ehhez használt kékfrankos tavaly a második helyen végzett a VinCe Magazin nagy nyári vörösbortesztjén. Aki pedig a három alapboron túl a Dubicz Borászat által kínált különlegességekre is kíváncsi, annak 2019-ben is lesz lehetősége prémium borokat kóstolni. Ezek tavaly is sikert arattak a fesztiválokon: a megelőző évhez képest 75 százalékkal nőtt az értékesítés a prémiumszegmensben.