Hogy hogyan készül a pezsgő, azt nemrég személyesen a Törley Pezsgőpincészet ügyvezetője magyarázta el a Szuperfarm videójában. Most mutatunk öt olyan pezsgőt a Kárpát-medencéből, amik nem annyira ismertek, mint mondjuk a Törley, holott bőven megérdemelnék!

 

 

5. Hubert

Kevesen tudják, hogy a magyar pezsgőgyártás bölcsője Pozsony: a mai szlovák fővárosban hozta létre egy Fischer János nevű borkereskedő 1831-ben az első pezsgőgyárat a Magyar Királyságban. Vagyis ötvenegy évvel a budafoki Törley Pezsgőpincészet 1882-es megalapítása előtt. A pozsonyi pincészet 1877-ben az osztrák Johann E. Hubert kezébe került – azóta Hubert a neve.

Szlovákiai boltokban, hipermarketekben, éttermekben járva általában ez a leggyakoribb pezsgőmárka, ami szembejön – igaz, egy ideje áttette székhelyét Pozsonyból a Vág partján fekvő Szeredbe. Ma mind a Hubert, mind a Törley egy céghez, a 2019-től Henkell-Freixenet néven futó, németországi központú pezsgőholdinghoz tartoznak. A Hubert csúcspezsgőjét mindenképp érdemes megkóstolnia annak, akit érdekel, milyen ma egy igazán jó szlovák buborékos: ez egy 2010-es alapború, Golden Johann becenevű, hagyományos módszerrel készített, fehérburgundi-zöldveltelini házasítás. 

 

4. Pálffy pét nat

2018 a Pétillant Naturel köztudatba való berobbanásának éve volt. A francia szó egy baromi egyszerű pezsgőkészítési technológiát jelent, egyben a tagadását mindennek, ami modern borászat: a mustot beteszik a palackba, hagyják erjedni, és ennyi. A végeredmény egy nagyjából kierjedt, szénsavas bor, ami néha egészen pezsgős, néha meg valami egészen szokatlan dolog. A borászok leginkább játéknak, érdekes stílusgyakorlatnak, tanulásnak fogták fel a műfajt, csakhogy felfedezték ezt a hipszter borrajongók, és azóta nincs megállás.

A műfaj itthoni mestere a Balaton-felvidéken, Köveskálon borászkodó Pálffy Attila, aki önálló bormárkát is alapított P.A.N.K. néven (Pálffy Attila Nemes Köveskál), hogy kiszolgálja az alternatívabb dolgokra is fogékony fogyasztók ízlését. Ezek kis palackszámű, kevés helyen elérhető borok-pezsgők lesznek, így aki meg akarna kóstolni valamit belőlük, a legjobb, ha követi a borászt Instagramon, és gyorsan lecsap a kijövő palackok egyikére. 

 

3. Littke

A pécsi Littke pezsgőgyár volt az első pezsgőüzem a mai Magyarország területén. 1859-ben alapította azt Littke Lőrinc, aki eredetileg azért ment el Pozsonyba egy pezsgőgyárba dolgozni, hogy legyen valami terepe az alkímiai kísérleteinek. Pezsgőgyártásba is azért kezdett csak, mert borkereskedő testvérei nem tudtak eladni egy jelentősebb borkészletet – így hát beerjesztették azt. Óriási sikerrel: 1930-ra a negyedik generáció már 45 munkást foglalkoztatott, és hatféle pezsgőt exportált.

A szocializmus évei alatt államosították a gyárat, a rendszerváltást követően svéd tulajdonosa lett, aki mind a Pécs belvárosában található pezsgőházat felújította, mind a Littke márkát újrapozícionálta magas minőségű, hagyományos technológiával készülő pezsgőként. Nagyon jól ráadásul: amennyire avítt a Littke címkéje, annyira jó a beltartalma. Fehér brut pezsgőjük 2015-ös alapború chardonnay-fehérburgundi házasítás, a rozé pedig a tulajdonos zalai birtokáról származó pinot noir-ból készül, vagyis a pécsi pezsgő egyelőre annyiban pécsi csak, hogy a brand pécsi, az alapanyag nem. Holott a pécsi borvidék a maga adottságaival igencsak jól tudna teremni pezsgőalapborhoz szükséges szőlőt. A Szuperfarm reméli: ami késik, nem múlik.

 

2. Carassia

Gondolta volna bárki is, hogy az egyik legjobb Magyarországon kapható pezsgő erdélyi? A huszonkét hektáron gazdálkodó Kárászteleki Pezsgőpincészet 2013-ben került fel a bortérképre. A szilágysági falu fölötti déli fekvésű domboldalon ültetett összefüggő területről származik a szőlő. Agyagos-csillámpalás altalaj, hűvös klíma, déli fekvésű dűlők – a pincében pedig csakis hagyományos pezsgőkészítés megy. Hogy mennyire ügyesen, jól mutatja, hogy az idei Nemzetközi Champagne és Pezsgő Világbajnokságon egy Carassia-tétel aranyérmes, egy másik pedig ezüstérmes lett.

Mindez nagy szó: Romániában készített pezsgő még soha nem ért el ilyen sikert, a hazai pezsgők közül is legfeljebb a legjobbnak mondott somlói Kreinbachert díjazzák még a versenyen. A Szuperfarm a Carassia Classic Brut nevű pezsgőjét ajánlja – a chardonnay-pinot noir alapborokkal készült ital magyarországi borszaküzletekben is elérhető, ráadásul egyáltalán nem drágán!

 

1. Szigeti

Burgenlandban az osztrák-magyar közös történelemnek hála igencsak gyakoriak a magyar vezetéknevek. Így hát nem szabad meglepődni azon, hogy a Fertő-tó környékének legnépszerűbb pezsgője a Szigeti nevet viseli: az italt decire mérik még a tavat átszelő kompokon is. Az 1991-ben Golsban alapított pezsgőpincészet nagyszerűen párosítja a champagne-i eleganciát az osztrák alapossággal és büszkeséggel, mindezt a Kárpát-medence legjobb ár-érték arányával!

A Szigeti ugyanis mind cuvée-ket, mind fajtapezsgőket palackoz. Előbbiek a Fertő-tó környékének gazdag terroirjegyeiről, utóbbiak pedig az egyes szőlőfajták – mint az olaszrizling, a zöldveltelini, a tramini, a fehérburgundi, a rajnai rizling, a zweigelt – megpezsgősíthetőségéről szólnak, már amennyiben elfogadjuk, hogy van ilyen szó, és hogy erről kell szólnia egy pezsgőnek. Szigetiék szerint erről is – az osztrák piac pedig imádja őket.

Nem úgy a magyar: tőlünk 2015-ben kivonultak, mondván, túl drágák a palackonként 12 eurónál kezdődő áraik a magyar piac számára. Épp a legrosszabb pillanatban: a magyar prémiumpezsgő-piac ugyanis az azt követő évben kezdett el növekedni kétszámjegyű ütemben. Nem lennénk tehát meglepve, ha hamarosan ismét találkoznánk Magyarországon Szigeti-pezsgőkkel. Aki nem tudja kivárni, annak Hegyeshalom után alig pár kilométert kell csak vezetnie a család golsi pezsgőüzeméig.