Az országos érdekvédelmi és civil szervezetek felülvizsgálták a tervezett beruházás dokumentációját, és olyan hiányosságokat, illetvevalótlanságokat tapasztaltak, amelyek a tulajdonosok számára komoly versenyelőnyt jelentettek volna – jelentette ki a Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország című műsorában meg Pákozd Gergely. Mint elmondta, erre felhívták a hatóságok figyelmét, amelyek kellő szigorral léptek fel. A fellépés eredményeként a hatóságok visszavonták az engedélyt és új eljárásra kötelezték a beruházót, az azonban nem volt hajlandó erre, és visszavonta a terveket. A szövetség alelnöke szerint a beruházás ellenséges lépést lett volna a magyar tojáspiaccal szemben.

A mikosszéplaki tojástermelő telepet a német érdekeltségű Duna Tojás Kft. kívánta megépíteni. A győri Farm Tojás Kft. azonban a közelmúltban megvásárolta Duna Tojás Kft.-t, valamint a telepeknek szánt területeket is.

Korábban arról szóltak a hírek, hogy a 900 ezer férőhelyesre tervezett – de az első öt évben ennek a felével működtetni tervezett – tojófarm már megkapta a környezetvédelmi és a környezethasználati engedélyt, de a környékbeli lakosok ellenezték a beruházást, Hosszúperesztegen aláírásgyűjtést is indítottak ellene. Bizalmatlanságot keltett az is, hogy a beruházás mögött az a Stefan Pohlmann áll, akinek apját, Anton Pohlmannt korábban Németországban és az Egyesült Államokban is eltiltották a nagyüzemi állattartástól.

Pákozd Gergely rádiós interjúja ezen a linken hallgazható meg, 6 óra 50 perc és 6 óra 58 perc között. Az interjúban szó van az unióba irányuló ukrán tojásszállítások növekedéséről is.