"A szamócaszezon csupán hat-nyolc hetes, amit egy egyhetes időjárási szélsőség is alapvetően meg tud változtatni, márpedig most már hosszabb ideje tart a hűvös, esős idő" – mondta a Világgazdaságnak Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke.

Az időjárás miatt lelassult az eper érése, gombás betegségek is megtámadták, ami jelentős terméskiesést okozott. Így viszont a szamócaárak sem tudtak csökkeni. Emellett a mostani időjárás az eper ízére is negatív hatással van. A jó zamathoz kiegyenlített vízgazdálkodásra és meleg, napsütéses időre lenne szüksége a gyümölcsnek, az utóbbi időszakban ezek hiányoztak.

Tavaly nem elhúzódott, hanem ellenkezőleg: a nagy melegben összetorlódott a normál esetben folyamatos, elnyújtott érést, és egyszerre jelent meg nagy mennyiségű áru a piacon, a túlkínálat pedig levitte az árakat – tette hozzá a lapnak Apáti.