A Tesco 2018-ban közel 114 millió darab tojást értékesített Magyarországon, amelyek közel 90 százaléka magyar termelőtől származik – közölte az áruházlánc a ketreces tartásból származó tojások forgalmazásának 2025-től tervezett megszüntetésének bejelentésekor. A hetente átlagosan mintegy 170 ezer darab tojás értékesítése a többszörösére nő a húsvéti és karácsonyi időszakban.

Szem előtt tartva a baromfi állatjóléti szempontokat a Tesco polcain egyre nagyobb mennyiségben megtalálhatóak szabadtartásból, mélyalmos és ökológiai tartásból származó tojások. A megfelelő választáshoz a vásárlókat segíti a tojásokon található, jogszabály által előírt 11 jegyű kód. Ebből kiderül, hogy az adott tojás milyen tartásból, melyik országból, azon belül is melyik telephelyről származik.

Tapasztalataik szerint klubkártyás vásárlóik egyelőre főként a ketreces tartásból származó tojásokat választják, de elmondható az is, hogy egyre nagyobb a nyitottság a különböző alternatív tartásból származó tojások iránt. A Tesco bízik abban, hogy vállalásával egyre több vásárlót ösztönöz majd arra, hogy olyan termékeket válasszanak, amelyek fenntarthatóbb működésből származnak – áll a közleményben.