Az európai gazdálkodók az elmúlt húsz évben folyamatos beruházásokat hajtottak végre annak érdekében, hogy az állatjóléti feltételeket jelentősen javítsák – állapította meg a legnagyobb uniós agrártermelői érdekképviseletként működő Copa-Cogeca nemrég kiadott állásfoglalásában.

Az érdekképviselet szerint a mezőgazdaság jövője érdekében szükség lenne arra, hogy a valós helyzetet „szenzációhajhász” felhangok ne homályosítsák el, illetve véget lehessen vetni a tapasztalható „agrár-ellenességnek”.

A Copa-Cogeca ezzel többek között a „Vessünk véget a ketrecek korszakának!” (End of the cage age!) elnevezésű európai polgári kezdeményezésre utalt, amelyet 2018. szeptember 11-én vett nyilvántartásba az Európai Bizottság (EB). Az akció célja az európai ketreces állattartás teljes felszámolása. Egy évük van arra, hogy bizonyos feltételek teljesülése mellett 1 millió aláírást gyűjtsenek az ügy érdekében. Jelenleg több mint 300 ezer szignónál tartanak. Ha összejön az egymillió aláírás, az Európai Bizottságnak kötelezően foglalkoznia kell a kezdeményezéssel.

Közleményében a Copa-Cogeca a kezdeményezést a mezőgazdaságot sértő, méltánytalan kampánynak minősíti. A szervezet szerint a kezdeményezés nem tégyekre támaszkodik, hanem az érzelmekre akar hatni, miközben a gazdasági és társadalmi következményekre nem tér ki - idézi a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a Copa-Cogecát.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Baromfi Termék Tanács (BTT) és a Magyar Állattenyésztők Szövetsége ezzel kapcsolatosan úgy féli: fel kell hívni a fogyasztók figyelmét arra, hogy ha az uniós ketreces tartásból származó állati termékeket nagyrészt EU-n kívülről jövő importáru váltaná fel. Ezen áruk előállítását pedig sokkal fejletlenebb, illetve kevésbé szigorú állatjóléti, élelmiszerbiztonsági stb. előírások szabályozzák. Végső soron tehát a fogyasztó járna rosszul, hiszen a nyomon követhetőség és a termelési körülmények ellenőrizhetősége is korlátozottabb lenne ebbe az esetben.

Az agrárkamara szerint a tisztességtelen akció ellen fel kell lépni, ezért a Baromfi Termék Tanács törekvéseit támogatva segíti a visegrádi országok (V4) agrárkamaráinak közreműködését és összefogását a témában.

A BTT úgy ítéli meg, hogy a bizottság meggyőzésére az egész Európai Unióra kiterjedő tanulmányt kellene készíteni arról, milyen élelmiszerellátási és munkaerőpiaci problémák adódnának, ha az érintett állattenyésztési ágazatokban a ketreces tartást megszüntetnék. Szerintük érdemes lenne polgári kezdeményezést indítani a hatékony és biztonságos ketreces állattartás megőrzése érdekben is - olvasható a NAK weboldalán.