Egyszerűbbé vált a gomba fóliasátrak létesítése a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) által kezdeményezett jogszabály-módosítást követően. A kamara közleménye szerint a gombatermesztéssel foglalkozó tagok azzal a jelzéssel fordultak a köztestülethez, hogy fejlesztéseik, nyertes pályázataik megvalósításánál a gombatermesztésre létesítendő fóliaházakat az építési engedélyköteles építmények közé sorolják az építési hatóságok, ami megnehezíti a tervezési-kivitelezési munkálatokat.

A vonatkozó kormányrendelet melléklete többek között a növénytermesztésre szolgáló üvegházak és fóliasátrak építési és korszerűsítési munkálatait építési engedély nélkül végezhető tevékenységek közé sorolja. Mivel az egyes hatóságok a rendeletben megfogalmazottakat eltérően értelmezték, a kamara jelezte az illetékes államtitkárság felé, hogy kéri a jogszabály pontosítását, és gombafóliákkal történő kiegészítését. A NAK szakmai álláspontja szerint a gombatermesztésre létesülő fólia nem jelent lényeges különbséget a hatályos rendeletben felsorolt növényházakhoz képest - írták.

A jogalkotó konstruktívan fogadta a kamara megkeresését, és módosította a rendeletet, ami már megjelent a Magyar Közlönyben. A jogszabályi változással az elsőfokú építésügyi hatóságok számára egyértelművé vált a gomba fóliasátrak építésiengedély-kötelezettség alóli mentessége, ami - hasonlóan a többi fóliasátorhoz - rugalmasabbá teszi a jövőbeni fejlesztéseket.