A száraz és enyhe telet száraz és korai tavasz követte. A házak közötti gyümölcsfák esetében már eddig sem lehetett bízni a téli hideg károsítókat gyérítő hatásában – mondja Zsigó György. Széltől, szállított fagytól bizonyos mértékig mindig védenek a falak, a zárt udvarok. Az idén azonban a szántóföldeken sem volt hosszantartó fagy, ott sem gyérültek a rovarok és a kórokozók. Most érdemes elvégezni a lemosó permetezést. A hatóanyagokban nincs változás: réz (válasszuk a legtöbb gombára, baktériumokra), kén (lisztharmatra és gyérítő hatással atkákra) és olaj (rovarokra, atkákra) vagy ezek kombinációi – szól a szakértő tanácsa.

A talaj mikroszervezeteit a réz, az olaj, de a tömény kénes oldat is károsíthatja, ezért meg kellene akadályozni a tömény permetlé lecsorgását a talajra. Nehéz feladat, hiszen a lemosást éppen hogy bőséges lémennyiséggel, áztatásszerűen kell elvégezni. Érdemes fóliát teríteni a kezelés idejére a fa alá a szennyezés kivédésére.

A III. kategóriás rovarölő szerek közül kiestek azok a készítmények (Bi 58 EC, Unifosz 50), amelyekkel korábban kordában lehetett tartani a pajzstetveket. Ezek viszont mára felszaporodtak. Ahol nyáron gondot jelentettek, és főleg ha már ősszel elvégezték a rezes vagy a kénes lemosást, ott most inkább az olajos készítmények közül érdemes választani.

Fontos, hogy nagyobb figyelmet kell fordítani a gyümölcsmúmiákra! Már a szüretnél lehet védeni a következő évi termést, azzal, ha nem hagyunk a fákon hibás termést. Az újabb kutatások szerint nemcsak a gombák, baktériumok (azaz a kórokozók) de már egyes rovarkártevők is át tudnak telelni az ágakon himbálózó gyümölcsmaradványokon.

Három éve, március 15-én már rágtak a selyemfényű puszpángmoly hernyói. Lehet, hogy az idén csúcsot döntünk, még korábban kezdik majd a károsítást? Ahol még megmaradtak a buxusbokrok, ott rendszeresen nézzenek be a növények belsejébe, itt bújnak a 0,5-1 centiméteres lárvák. A fiatal hernyók ellen a Dimilin 25 WP és a Dipel DF is megfelelő, később a nagyobb hernyókat a Mospilan 20 SG + Decis vagy Karate kombinációval csíphetjük el. A bokrok belsejébe irányítsák a permetlevet, nagy nyomással. A gyökérnyaknál is csoportosulhatnak, sőt a kövek alá is behúzódhatnak. A viaszos levelek miatt tapadásfokozókat is használjanak. Sajnos már a Kislevelű buxust (Buxus microphylla) is megkedvelte! (Kinai vagy Törpe buxusként is említik.)

Fotó forrása: nak.hu