A Székely Gazdaszervezetek Egyesületével bővült a Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fóruma (KEF), emellett a határon túli magyar gazdák egyre nagyobb számban élnek a kamarai pártoló tagság lehetőségével - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) csütörtökön, a szervezet orosházi tanácskozását követően. A közlemény szerint a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének 225 tagszervezete több mint 16 ezer magyar gazdát fog össze.

Győrffy Balázs, a NAK elnöke a találkozón kiemelte, hogy a közösen elvégzett, hatéves munkának köszönhetően a Kárpát-medencei magyar gazdálkodók között egyre szorosabb az együttműködés. Ennek nagy jelentősége van, hiszen csak jól szervezett, összetartó, egymás tevékenységét segítő magyarság képes a jelen kihívások között talpon maradni.

Közölték: a találkozón a NAK pártoló tagjává vált 238 székelyföldi magyar gazdálkodó, így már közel 400 határon túli tagja avan a köztestületnek, ez a szám a várakozások szerint a jövőben dinamikusan nő majd.

Az eseményen a gazdaszervezetek képviselői a Kárpát-medencét érintő gazdasági és működési kérdésekről tanácskoztak - tették hozzá.
A KEF 2013-ban alakult meg Orosházán, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) tagszervezete, az Orosházi Gazdakör kezdeményezésére.

A KEF immár 23 - a magyarországi mellett szlovéniai, horvátországi, szerbiai, romániai, ukrajnai és szlovákiai - magyar agrárszervezetet tömörít. Többek között összefogja a Kárpát-medencében működő szervezeteket, képviseli azok közös érdekeit az európai uniós szervezeteknél az agrárgazdasági kamarán keresztül - írta a NAK.