Megtiltotta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a kifejezetten mézelő méheknek szánt Destruktor 3,2 százalékos koncentrátum összes gyártási tételének forgalmazását, felhasználását, és felhasználói szintig kivonta a piacról, mert - a United Pharma több más készítményéhez hasonlóan - fipronil szennyezést mutattak ki benne.

A Nébih honlapján közzétett tájékoztató szerint a Nébih jelenleg is vizsgálja az United Pharma Kft. termékeit, miután a laboratóriumi vizsgálatok a múlt héten fipronil szennyezést mutattak ki az Oxxovar 5 százalékos oldatban. A legfrissebb eredmény szerint a kifejezetten mézelő méhek varroa atka elleni kezelésére használt Destruktor 3,2 százalékos koncentrátum is szennyezettnek bizonyult.
 A Nébih felhívta a figyelmet, hogy a Destruktor 3,2 százalékos koncentrátum készítményt semmiképpen ne használják fel. A varroózis gyógykezelésére jelenleg 21 állatgyógyászati készítmény áll rendelkezésre, és számos gyógyhatású termék alkalmas a kiegészítő kezelésre, így a mézelő méhek védelme más szerekkel továbbra is megoldható - írták.

Az eljárás során érintetté vált termékek részletes listája megtekinthető az állatgyógyászati termékek jogsértés listáján, ide kattintva.