A mályvavirágúak rendjébe és a mályvafélék családjába tartozó durián Délkelet-Ázsia egyik legnépszerűbb, markáns ízű gyümölcse. Egyébként rendkívül büdös, jobb hotelekbe be sem engedik, szaga a rohadó húst és a tornaórák után napokig nem mosott zoknikat idézi.

Hírnevét ennek a visszataszító bűznek „köszönheti”, bár egyesek meglepő módon kellemes illatúnak tartják.

Viszont hamisítatlan ínyencfalat, és a helyi populáris kultúrában is gyakran szerepel, Jakartát például „Nagy Duriánnak” is hívják, a szingapúri Esplanade épületcsodát a gyümölcsről mintázták stb.   

Eredeti előfordulási helye a maláj és indonéz szigetvilág volt, mára viszont sok dél- és délkelet-ázsiai területre, például Sri Lankára betelepítették, de Ausztrália északi és északkeleti részein is megtalálható. A nemzetségéből csak a durián vásárolható meg a nemzetközi piacokon; a természetes mellett több termesztett változatát is kialakították. A termesztett gyümölcsök nagyon keresettek, drágábban is értékesítik őket.

A vörösesbarna anyagú fa természetes közegében, sűrű alföldi erdőkben akár 45 méteresre is megnőhet, míg a termesztettek csak 10-15 méteresek. A termés átmérője 15 és 25 centiméter között változik, a gyümölcs színe lehet zöld és sárgásbarna is. Jellegzetessége még, hogy sok és méretes tüske borítja.

A napokban szenzációs hír járta be a világsajtót: a Tasikmalaya nevű város egyik bevásárlóközpontjában rendkívül ritka duriánt adtak el, egész pontosan kettőt, darabját az 1343 dollárnak megfelelő 14 millió rúpiáért. A J-Királynő nevű fajtát a masszív ár ellenére aznap megvették. A szupermarket látogatói önfeledten szelfiztek a gyümölccsel.

Viszonyítási alapként, a városban kétmillió rúpia, azaz 192 dollár a havi minimumbér.

„Inkább veszek egy motorkerékpárt, amit tíz évig használhatok” – írta egy helyi lakos a Twitteren.

A Gyümölcsök királyának új változatát megtaláló (kitermesztő?) személy, bizonyos Mr. Aka szerint a gyümölcs kicsit a mogyoróvajra emlékeztető íze még a duriánok között is különleges. Az alakja is más, az átlag durián általában hosszúkás, emez viszont kerek.

Aka azt is elmondta, hogy a J-Králynő azért ennyire különleges, mert két ritka és kiváló minőségű indonéz duriánfajta kereszteződése. A 32 éves, eredetileg pszichológus férfi állítása alapján ő az egyedüli tulajdonos, és a facsemeték nem eladók. A gyümölcs háromévente szüretelhető, fánként maximum harminc duriánnal.

Egy közép-jávai duriántermesztő azt nyilatkozta, hogy még soha nem hallott az új fajtáról. Szerinte a 15-200 ezer rúpia közötti összegért értékesíthető Kumbokarno a gyümölcs legdrágább változata.

Ami egyébként szintén ritka.