Kenneth Toft-Hansen dán szár chef a 3D nyomtatásnak is köszönheti, hogy Lyonban megnyerte a mesterszakácsok Bocuse d’Or világbajnokságát. A 3D nyomtatást nem először alkalmazza kulináris feladatokhoz, tavaly is hasonló technikát használt a torinói Európa-bajnokságon.

A Dán Technológiai Intézet öntőformák printelésével segítette, így a főzésre tudott összpontosítani. Táljaiban szerepeltek a Flora Danica leveleinek elemei, amellyel egyértelműen a dán növényekre és virágokra utalt. Előételnek rákokból és kagylókból készített habot. Az ínycsiklandozó falatokhoz több öntőformára volt szüksége, miközben vigyáznia kellett, hogy a kényes eszközök ne törjenek el.

A főételhez „földrengés chipset” és élethű céklavirágokat szervírozott köretként. A különleges alakzatokhoz nélkülözhetetlen bonyolult öntőformákat csak 3D nyomtatással lehetett kivitelezni.

„A technika használata onnan jött, hogy természetes formákat akartunk, a 3D printingben pedig csodálatos, hogy bármit megcsinálhatunk vele. Ez volt az ötletem, a Dán Technológiai Intézet kivitelezte, és az ételeim így még személyesebbek lettek. Az Intézet az elkészítési módhoz is adott tanácsokat, és végül csak az ételekre kellett ügyelnem, míg ők a végső változattal foglalkoztak” – nyilatkozta a chef.

3D nyomtatással azért állíthatók elő a természet organikus formái, mert a bonyolult geometriájú alakzatokat kivitelező összekapcsolódó öntőformák könnyen printelhetők. A szakács szerint teljesen más természetes organikus formákkal dolgozni, viszont a tervezőnek nagyon jól le kell tudnia modellezni az óhajtott tárgyat, jelen esetben ételt.

Az Intézet szerint fantasztikus volt az együttműködés. Kiemelték, hogy Thoft-Hansennek a kezdetektől egyértelmű képe volt arról, hogy mit akar, és az ötleteit meg is tudja valósítani.

„Vágyainak teljesítése izgalmas kihívás volt” – jegyezte meg Thor Bramsen, az intézet főtanácsadója.

A chef ugyan már korábban is dolgozott 3D nyomtatással, de a mostani végső változat minősége még őt is meglepte.

„Elképesztő volt látni a vörös céklát természetes levelekkel. Az öntőformák miatt lehetett ennyire tökéletes. A 3D nyomtatással felejtsük el a korlátokat. Amit régebben nem lehetett megvalósítani, ma már meg lehet” – áradozott Toft-Hansen, majd hozzáfűzte: „meggyőződésem, hogy a zsűri kiszűrte a csak ezzel a technikával kivitelezhető egyedi mintázatokat. Speciális valamit tettünk az asztalra, és biztosra veszem, hogy hamarosan sokan fognak követni minket.”