A génszerkesztés újabb mérföldkőhöz érkezett.

Az Egyesült Államok középnyugati régiójának egyik étterme génszerkesztett szójababból készült olajt használ szószokhoz, dresszingekhez és sütéshez. A hírt a minnesotai gyártó, a Calyxt jelentette be, az étterem nevét és a pontos helyszínt viszont nem közölték. Csak annyit árultak el, hogy a tulajdonos céghez több vendéglátóipari egység tartozik.

Kereskedelmi forgalomban, éttermi étkezéshez most használnak először génszerkesztett magokból származó terméket. A technológia jóvoltából eljöhet az egészségesebb és olcsóbb élelmiszerek kora.

A Calyxt bizakodik, hogy a bejelentés hatására az élelmiszeripar érdeklődni fog a transz-, azaz telítetlen zsírsavakat nem tartalmazó, és a többi szójaolajnál tovább elálló termék iránt. A pozitív változást két gén deaktiválásával érték el. Kutatások alapján a magas transz-zsírsavakat tartalmazó étrend összefügg szívbetegségekkel, a cukorbetegséggel, az elhízással és sok megbetegedéssel.

A cég reménykedik az élelmiszeripar átalakulásában, és hogy a génszerkesztett élelmek megítélése nem lesz olyan ellentmondásos, mint a genetikailag módosított organizmusoké (GMO).

Egyelőre sokkal jobb a megítélésük. Okkal, mert a kettő teljesen más. Az amerikai Nemzeti Organikus Szabványbizottság viszont egyiket sem minősíti organikusnak, az Európai Unióban pedig mindkettőre ugyanazok a szabályok vonatkoznak.

A GMO lényege, hogy az egyik organizmusból az óhajtott géneket egy másikhoz adják. Például a GM szójabab növényvédő szereknek ellenálló baktérium DNS-ét tartalmazhatja.

Génszerkesztésnél csak az adott növény génjeit – saját géneket – aktiválnak vagy hatástalanítanak, semmisítenek meg. A végtermékhez nem avatkoznak be durván a „természet rendjébe”, mutációval vagy természetes kiválasztódással jön létre.

Az Egyesült Államok mezőgazdasági minisztériuma március elején jelentette be, hogy több génszerkesztett maghoz, növényhez nincs szükség további ellenőrzésekre, felügyeletre.

A határozat értelmében a Calyxt szójaolaja az amerikai piacra elsőként kerülő élelmiszer. Alighanem sok más követi majd, és cégek ezért látnak óriási potenciált a technológiában, az így készülő termékekben. Az olajt eleve nem GMO-ként minősítették. (Egyébként az USA március második hetében engedélyezte genetikailag módosított lazacok élelmiszeripari felhasználását, azaz emberi fogyasztásra alkalmasak. A génmódosítással az állat gyorsabb növekedését akarják elérni.)       

Más növényekkel, nem barnuló gombákkal, több rostot tartalmazó búzával, ízesebb paradicsommal, növényvédő szerekkel toleráns repcével és a talajszennyeződéstől érintetlen rizzsel szintén kísérleteznek.

„Az első génszerkesztett élelmiszeripari termék kereskedelmi forgalomba kerülése tanúsítja, hogy a gyártók és a fogyasztók nemcsak értékelik az újításokat, hanem hajlandók többet is fizetni egészségesebb és a forrásig visszakövethető élelmiszerekért” – nyilatkozta Manoj Sahoo, a Calyxt egyik vezetője.