Hírességek, például Bill Gates által támogatott, általában szilícium-völgyi startupok (legalább kettő) sokat kísérleteznek a viszonylag könnyen kezelhető Crispr génszerkesztő technológiával, s többek között laboratóriumi csirke-, sertés- és marhahúst alkotnak vele. Ezeket a húsokat teljes állat (levágása) helyett állatok izom és zsírsejtjeiből tenyésztik.

A futurisztikus kísérletek megalapozhatják a fenntartható táplálkozást. Rendeltetésük, hogy eltávolodjunk a környezetre káros hatással lévő húsgyártási módszerektől, és fenntarthatóság mellett etikailag is elfogadható alternatívát kínálnak.

Egyelőre azonban csak prototípusok léteznek. A startupok szerencséjére kockázati befektetők lehetőséget látnak arra, hogy a kísérletek megzavarják a 200 milliárd dolláros globális húspiacot. A két technológia, a Crispr és a laborban előállított hús találkozásában valóban komoly biotechnológiai potenciál rejlik.

A genetikai ollóként működő Crispr lehetővé teszi bármely szervezet DNS-ének egyszerű és pontos szerkesztését, átalakítását. Bonyolult genetikai rendellenességek kezelhetők, de a klímaváltozásnak ellenálló növények is kikísérletezhetők vele.

A laborokban létrehozott hússal az élelmiszergyártók nem függenek többé a farmoktól, és ha az új technológia beválik, a jövőben lényegesen kevesebb állatot ölnek le emberi táplálkozás céljából.

Az „igazi csirke- és marhaszövetet” Crispr technológiával alkotó Memphis Meats-et többek között Bill Gates és Richard Branson támogatja. Egyik alkalmazásuk diétás fogyasztásra kitalált vázizmok gyártása a Gallus gallus csirkefajtából, a másik pedig a Bos taurus marhából készül. A startup mindkettőre szabadalmi oltalmat kért.

A cég (egyik) szóvivője nem is árult el sokkal többet, és csak nagy általánosságokat mondott: „több innovatív technikával próbálkozunk környezetbarátabb és a közegészségügyre pozitívabb hatással lévő termékeket alacsonyabb áron és nagymennyiségben is előállítani.”

Arról nem beszélt, hogy húsaik mikor kerülnek a boltokba vagy éttermek asztalára.

A Memphis Meats riválisa, a New Age Meats társalapító-vezérigazgatója, Brian Spears szerint a „Crispr és más technológiák lehetővé teszik tenyésztett sejtjeink minőségének folyamatos javulását, azaz a belőlük készült hús ízletesebb, egészségesebb és előállítása is fenntarthatóbb, mint a levágott állatok húsa.”

A cég nemrég tartott nyilvános kóstolót. A jelenlévők kolbászuk prototípusát tesztelték.

Az Egyesült Államok mellett Izraelben, Japánban és az Európai Unióban is tünedeznek fel a két technológiát összekombináló startupok.