Elzelinde van Doleweerd fiatal holland vállalkozó 3D nyomtatott kajákkal igyekszik csökkenteni a kárba vesző élelmiszer mennyiségét. A világ élelmiszereinek kb. harmada kerül ugyanis kukába, miközben a Föld szegényebb területein még mindig tömegek éheznek…

Pontosan ez az irdatlan mennyiségű hulladék az egyik legfőbb akadálya, hogy az élelmiszereket frissen és tartósan őrizzük meg. Szállítás közben eleve romlik a minőség, de az sem tesz jót, ha hosszú ideig vannak a boltok polcain.

Az Eindhoven Egyetemen ipari tervezésből nemrég diplomázott van Doleweerd élelmiszertechnológiát is tanult, és diplomamunkájában a két területet kombinálta össze.

Kukára ítélt kajákat 3D nyomtatással hasznosított újra. A technológia ezen a területen egyébként nemcsak újrahasznosításra alkalmas, hanem élelmiszereket is könnyebb tartósítani.

A projekt minden érintettnek tetszett, és van Doleweerd hamarosan elindította a Nyomtatott Élelmiszer startupot.

Különféle élelmiszerek különböző szinten romlanak, vesznek kárba, amit a helyszín, a régió is jelentősen és egyértelműen befolyásol. Van Doleweerd a legegyértelműbb megoldást, Hollandiát választotta kiindulási pontként.

„Rengeteg kenyeret pocsékolunk el. Amikor megöregednek, szárazak, és senki nem szeret száraz kenyeret enni. Ezért kezdtem el öreg kenyérből kajapasztát készíteni” – magyarázza.

Megfőzi a zöldségeket és a gyümölcshéjakat, hozzáadja a száraz kenyeret, időnként főtt rizst is használ. Az összetevőket pürésíti, egybekeveri, megdarálja és átszűri. Mindezek után a paszta már nyomtatható, majd süthető. Azzal, hogy a különféle alapanyagokat tésztafélévé alakította át és zárt konténerben tárolja, az élelmiszert megvédi a romláshoz vezető tényezők egyikétől, a levegőtől. Mivel minden egyes nyomtatott falatot megsüt, egy, a romlást felgyorsító másik fontos tényezőt, a nedvességet is kiiktatja.

„Nincs bakteriális tevékenység, az étel biztonságosan megehető, és ezzel a módszerrel nagyon sokáig megőrizhető” – folytatja van Doleweerd.

Tevékenysége jelentős része étteremvezetőkkel és chefekkel folytatott beszélgetések. Megvitatják, hogy a konyhákban lévő élelmiszerhulladékból mi újrahasznosítható, és mi nem.

„Falatkáim 75 százaléka éttermi maradék és persze néhány más összetevő, valamint pár fűszer az ízesítéshez. Édes és sós mintákat is készítettem, különböző füvekkel, fűszerekkel” – mondta van Doleweerd, majd hozzátette, hogy snackjeit általában szeretik.

Termékpalettája bővítéséért együttműködik a pekingi 3D Food Company-vel. Mivel Kínában rengeteg rizst esznek, de a főtt rizs jelentős része kárba is vész, egyik pasztareceptjében rizs helyettesíti a kenyeret (zöldségeket és gyümölcsöket tesz még hozzá).

Snackjei gyönyörű mértani szerkezetek, amelyeket a Pekingi Design Héten ki is állítottak. Úgy tűnik, kajahulladékot csak 3D nyomtatással lehet fine dining látszatú falatkákká varázsolni.