Az 1980-ban alapított Whole Foods Market amerikai nagyáruházlánc kizárólag mesterséges színezők, ízesítők, tartósítószerek és édesítők, valamint hidrogénnel vegyített zsiradékok nélküli termékeket árul. Az USA Mezőgazdasági Minisztériuma által „organikus elismervényben részesített” Whole Foods Market organikus élelmiszereiről ismert Egyesült Államok-szerte. A 2019. márciusi adatok alapján Észak-Amerikában és az Egyesült Királyságban 500 bolttal rendelkező céget 2017-ben felvásárolta az Amazon, azóta az infokom óriás leányvállalata.

Most az angol Harry herceg (Károly trónörökös és a néhai Diána fiatalabb fia) és a volt amerikai színésznő, Megan Markle gyerekének születésére várnak, és az eseményről speciális vörös sajttal, Westminster Royal Red Cheddarral fognak megemlékezni. A jellegzetes szagú krémes, kicsit édeskés, enyhén dió ízű délnyugat-angliai sajt neve „királyi kiegészítés” (Royal Addition) lesz.

„A cheddar az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban is az egyik legnépszerűbb sajt. A rusztikus termék ugyanúgy megtestesíti a herceg és a hercegné kultúráját, mint ahogy a királyi babyt is” – áll a Whole Foods Market sajtóközleményében.

Nem ez az első alkalom, amikor sajttal köszöntik a királyi család újszülöttjét.

A Westminster sajtokat portfoliójában tudó brit Somerdale sajtexportőr speciális, egyéves cheddarral ünnepelte meg George herceg 2014-es, majd Louis herceg 2018-as születését.

A vibráló narancsárnyalat egyértelmű utalás Harry hercegre, a világ talán leghíresebb vörös hajú személyére. A színt az amerikai kontinens trópusi éghajlati övezetében honos orléanfa terméséből kivont piros élelmiszer-adalék, a pépes annatto hozzáadásával érték el.

Az annatto színezőanyagként történő alkalmazása elterjedt. A Royal Mark mellett többek között a puha Vörös Leicesterhez, wisconsini, New York állambeli és oregoni cheddarokhoz is használják.

Sajt- és vajkészítők a téli hónapokban régóta használnak répahéjat és más természetes színezőket, hogy termékeiket a szem számára is vonzóvá tegyék. A tehenek táplálkozásának függvényében, a tej színe a fehértől a világossárgáig, különböző árnyalatú lehet. Minél nagyobb mennyiségű friss zöldtakarmányt esznek, annál mélyebb az árnyalat.

A színezés eredete a korai újkorig nyúlik vissza: brit sajtkészítők a 17. században jöttek rá, hogy akkor is tudnak sajtot csinálni, ha a krémet lefölözik a tejről. A termék ugyan kevésbé ízletes, viszont a tejfölt vagy eladták, vagy vajat készítettek belőle. Az egyetlen látható különbség, hogy a zsíros krém sárga-narancssárga, a zsírszegény pedig sokkal világosabb színt ad a sajtnak, azaz másként néz ki, mintha az eredeti recept szerint készítették volna. Ezért találták ki a színezők használatát: körömvirág-szirmokét, sáfrányét és sárgarépáét, amelyekkel zsírszegény sajtokról is elhitették, hogy eredetiek.

A technológiák fejlődése elfeledtette a csalást, és a sajt színe ma már nem utal az ízre vagy a krémtartalomra.