Sokan abszolút elleneznek mindenféle genetikailag módosított (GM) növényt, élelmiszert. De vajon mennyit tudnak a génmódosítást megalapozó tudományokról?

Egy friss kutatásból kiderült, hogy a legextrémebb ellenzők rendelkeznek a legkevesebb információval. Az Egyesült Államokban, Franciaországban és Németországban végzett felmérések egyértelmű olvasata, hogy ismereteken alapuló megalapozott vélemény helyett az információhiány az ellenérzés elsőszámú oka.

Philip Fernbach, a Coloradói Egyetem kutatója szerint ez az attitűd nemcsak a GM-élelmiszerekkel szembeni ellenszenvre, hanem sok más extrém nézőpontra is érvényes.

„Része az extrémizmus pszichológiájának. Az információhiány egyfajta szükségszerűség az erősen tudományellenes konszenzusos nézőpont fenntartásához” – magyarázza a reprezentatív felméréseket többedmagával elemző kutató.

A résztvevőket GM-élelmiszerekhez való viszonyukról faggatták. A kutatóknak először azt kellett eldönteniük, hogy a válaszadók mennyire értik a témát, majd jött a valódi ismeretekkel foglalkozó teszt.

A tesztalanyoknak többféle állításra kellett választ adniuk. Például el kellett dönteniük, hogy igaz-e a következő: „közönséges paradicsomoknak nincsenek génjeik, a genetikailag módosítottaknak viszont van.” Az állítás természetesen hamis… Vagy, hogy megfelel-e a valóságnak „az általunk belélegzett oxigén növényekből jön.” Utóbbi állítás igaz.       

A 2500-nál több tesztalany válaszaiból érdekes trend bontakozott ki: minél extrémebb az ellenállás, annál kevesebb a tárgyi tudás, és annál erősebb az innen-onnan összeszedett saját ismereteken alapuló meggyőződés, ami eleve gátolja őket, hogy kísérletet tegyenek objektív ismeretek gyűjtésére, a tényeken alapuló tudományos igazság megismerésére.

A kutatási eredmények megerősítették a társadalompszichológia Dunning-Kruger hatásként ismert jelenségét: egy témához való hozzá nem értés megakadályozza a hozzá nem értő személyt inkompetenciája felismerésében.

Fernbach szerint munkájuk komoly hatással lehet a tudományos kommunikációra.

„Kutatásunkból kiderült, hogy az extrém nézetek képviselői eleve azt hiszik, ismerik a tárgyat, így az azzal kapcsolatos oktatásra sem fogékonyak. Először el kell érni, hogy felfogják ismereteik hiányosságát” – nyilatkozta Fernbach.

Az emberi irracionalitásnak – és például a GM-élelmiszerek elutasításának – más okai is vannak. Ezek egyike az információ aktív ignorálása. Az ok: az új ismeretek esetleg ellentmondanak sziklaszilárdnak hitt meggyőződésünknek. A másik: az új információ elutasítása után még erősebben hiszünk eredeti elképzelésünkben.

Sok amerikai ezért nem fogadja el az evolúciót, utasítja el az oltásokat, tartja fantazmagóriának a globális felmelegedést és ellenez mindenféle génmódosított élelmiszert.