Minden érintett biztosra vette, hogy Peru nyeri az idei Latin-Amerika 50 legjobb étterme versenyt. Nem chef, nem étterem, hanem egyszerűen csak az ország neve hangzott el…

Nem volt nehéz megjósolni, és igazuk is lett: az első és a második helyet egyaránt perui étterem nyerte. A limai Nikkei megőrizte aranyérmét, és az ezüstérmes Central szintén limai, Pia Leon pedig a Latin-Amerika legjobb női szakácsa címet nyerte el.

Lima 2013 óta mindig első. Nem Mexikóváros, nem Rio, nem Buenos Aires, hanem Lima…

Diego Salazar szerint a 2013-as nyertes Astrid Y Gaston főszakácsa, Gaston Acurioé az érdem, hogy a perui gasztronómia mindenkit ver. Acurio Madridban és Franciaországban tanult, majd Asrtriddal 1992-ben visszatérve, az akkori Peruban luxusnak számító francia éttermet nyitott. Virgilio Martinez, a Central chefje elmondta, hogy 20 évesen ott dolgozott, és Gastont szomorúnak látta. Azért, mert nem értette, hogy miért készítenek francia ételeket egy akkora kulináris kultúrájú országban, mint Peru.

Nem sokkal később Acurio bejárta Perut, felfedezte az ország biológiai sokszínűségét, és beleásta magát a helyi konyhaművészetbe, egyre több fórumon kezdett el beszélni róla.

Előtte is dolgoztak legendás chefek az országban, Acurio sokat ellesett tőlük, hallgatott rájuk, és Lima jövőjét egyre inkább Latin-Amerika gasztrofővárosaként látta. Összehozta az ország legjobb szakácsait, elhitette velük, hogy a ceviche legalább annyira jó és különleges, mint a sokat utánzott francia és amerikai ételek. Senki nem bízott benne, hogy a világ egyik legnépszerűbb kajája lehet, aztán mégis azzá vált, és ma már párizsi francia éttermek étlapján is szerepel.

„Tudtuk, ha keményen dolgozunk azon, hogy Perut a gasztronómiai világtérképre tegyük, fiatal szakácsaink követik a példát, és szenzációs, egyedi ételeket főznek” – emlékezik vissza Martinez.

Aztán Peruban rendezték, mintegy 200 ezer ember részvételével Latin-Amerika első ételfesztiválját, a 2012-es Misturát. Hatalmas siker lett, de addigra már amúgyis beindult a gépezet. Acurio a fine dining szcénában remekelt, Martinez új ízeket fedezett fel és újított is persze, a Nikkei chef Mitsuharu Tsumura pedig szinte a tökélyre fejlesztette a perui-japán fúziós konyhát, a nikkei-t. (Az országban kb. 160 ezer japán származású perui él.)

A limai főszakácsok gyakran találkoznak, dolgoznak és esznek együtt, és közben megvitatják a soron következő gasztronómiai feladatokat. Tsumura szerint 30 év kemény munkájának eredménye a siker, és Peru indította el a dél-amerikai gasztroforradalmat.

Következő lépésben el szeretnék érni, hogy az ország szakácsművészete ne csak Limából álljon. Természetesen fenn akarják tartani a főváros „a világ egyik legjobb gasztronómiai úti célja” státuszát, de Peru mégiscsak több mint egy város.

„Japán nemcsak Tokió, és Peru sem csak Lima” – jelentette ki a Chilében nemrég éttermet nyitott Tsumura, és elmondta: ő az Arequipa körüli konyhát bővítené, Martinez az Andok és Amazónia gasztronómiáját tanulmányozza, Acurio pedig országszerte újítana.

„Konyhánknak csak az 5 százalékát mutattuk meg, pedig a vidéki gasztronómiát, többezer összetevőt és sok-sok történetet is megosztanánk a világgal, és inspirálnánk velük fiatal szakácsokat” – nyilatkozta az ország kulináris kultúráját az Egyesült Államokban is népszerűsíteni akaró Acurio.

„Nemcsak a perui, hanem az összes latin-amerikai konyhának jónak kell lennie” – összegzett Tsumura a díjátadón.