A nyomtatott ételekről ugyan megoszlanak a vélemények, az viszont biztos, hogy egyre többen, chefek, táplálkozás-szakértők, tudományos kutatók stb. próbálkoznak-kísérleteznek velük kisebb-nagyobb sikerrel. Ezek a kaják egyelőre azonban még mindig kuriózumnak számítanak, és a következő pár évben aligha válnak gasztro fősodorrá.

Svéd önkormányzatok viszont fontolóra vették és tervezik is, hogy idősek otthonaiban printelt ételeket szolgálnak fel a bentlakóknak. Mivel az utánzatok megtévesztően hasonlítanak az eredetire, elsősorban idős személyek étvágyát szeretnék növelni velük.

„Amikor valaki rájön, hogy nehezére esik a rágás és a nyelés, a mai ételek nehezen hozzák meg az étvágyát. Ebből az alapkoncepcióból kiindulva valami esztétikusabbra gondoltunk, és az eredeti kosztok formájának másolásával próbáljuk elérni, hogy az érintett személyeknek megjöjjön a kedvük az ételek elfogyasztásához, tartsák étvágygerjesztőnek azokat” – nyilatkozta a halmstadi önkormányzat élelmezési osztályát vezető Richard Asplund.

A Svédország nyugati partjainál, az Északi-tenger mellett fekvő város 3D nyomtatással akar tisztított brokkolit és csirkét feldolgozni. Ma tojással és keményítővel sűrítik be, és kör vagy négyzet alakú lapokon szolgálják fel ezeket. Printeléssel kicsit virágokra, és persze még inkább alsócombokra hasonlítanak.

A svéd felnőttek kb. 8 százaléka csak nehézségek árán képes rágni és nyelni.

„Ez a nyomtatott étel úgy néz ki, mint a csirkecomb, állaga viszont a panna cottáéra emlékeztet” – magyarázza Asplund.

A projekttel az állami innovációs testületnél (Rise) koordináló Evelina Höglund szerint sok vitát kiváltó mindennapos problémát kell megoldaniuk.

„Óriási gond, hogy az otthonokban lakó és étkező személyek alultápláltak, mert rágás- és nyelésproblémák miatt keveset esznek” – mondta a 3D nyomtatás étel-alkalmazásaiban komoly potenciált látó Höglund.

A Rise önkormányzatokkal, a Findus és a Soloma élelmiszer-beszállítókkal, 3D nyomtatócégekkel (Cellink, Addema), valamint a Lund és a Kristianstad egyetemek kutatóival dolgozik együtt.

Első komoly kihívásnak az alapanyagok orvosi és ipari technológiákhoz fejlesztett printerekre történő adaptálása bizonyult. Adaptáció nélkül se higiénikusan, se nagy mennyiségben nem működne, vagy csak döcögve menne a nyomtatás.

A korábban a Falkenbergs Strandbadban vezető szakácsként dolgozó Asplund a jelenlegi projektről annyit mondott még, hogy a nyomtatott csirke nem tűnik túl étvágygerjesztőnek. Ezek a csirkék viszont – szerinte – finomabbak azoknál az ételeknél, amelyeket az otthonok lakói naponta kapnak.

A projekt az előkészületeknél tart. Az első ételeket Halmstadtban és Helsingborgban tesztelhetik valamikor az év folyamán. A projekt részeként személyre szabott recepteket is dolgoznak ki. A receptek az illető étrendi szokásainak és egészségügyi állapotának figyelembevételével készülnek.