Mindenféle előrejelzés egyértelműen megállapítja, hogy a 2050-ben minimum 9, de akár 10 milliárdos lélekszámú bolygó komoly élelmezési problémákkal küzdhet. Az éghajlatváltozás negatív hatásai egyértelműek, és a folyamat a prognosztizáltnál is gyorsabbnak tűnik.

Kevesebb földterületen kellene több növényt termeszteni, valamint a (túlzott) húsfogyasztást is célszerű lenne jelentős mértékben csökkenteni.  

Ezzel szemben világszerte nő a húsfogyasztás. A növekedéssel párhuzamosan egyre többen kísérleteznek, végeznek komoly kutatásfejlesztői tevékenységet növényi alapú alternatívákkal; meggyőzően igyekeznek állati termékek ízét és textúráját utánozni.

A textúra-probléma megoldásához sokan használnak 3D nyomtatótechnológiákat (3DP). A 3DP gasztronómiai alkalmazásaival évek óta próbálkoznak, de egyelőre inkább csak kuriózumokról beszélhetünk, jelentős áttörésről nem.

Az izraeli Jet Eat startup például saját tervezésű printelt vegán steaket tesztel. Terveik szerint az ételt 2020-ban dobják piacra. Az Eshchar Ben Shitrit által idén alapított cég folyamatosan dolgozik rajta, hogy ízletesebb, zamatosabb legyen, és hogy valóban olyannak érezzük, mint az eredetit.

„A húst négy alkotóeleme határozza meg: az izmok, a benne lévő zsír, a mioglobin (a gerincesek izomszövetében található oxigénkötő fehérje) és az összekötő szövet. 3D nyomtatónkkal és pontos megformálással utánoztuk a húsnak nevezett bonyolult mátrixot” – jelentette ki Shitrit.

Tekervényes háromdimenziós alakzat helyett a 3D printer derékszögű rétegeket nyomtat. A rétegekbe ágyazzák be a különféle tulajdonságokat, az ízt és a színt, és így változtatják meg, hogy a fogyasztó hogyan érzékeli a végterméket.

Shitrit szerint munkájuk a 3DP természetes fejlődésének része, törvényszerűnek látja, hogy az egy évtizede még kuriózumként kezelt technológia eljutott erre a szintre.

„Manapság szervektől kezdve a fogászatig, a digitális nyomtatást szerteágazó célokra használják. Meggyőződésem, hogy a technológia élelmiszerekre is alkalmazható ebben az egyre nagyobb mértékben digitalizálódó világban” – nyilatkozta.

Miután angyalbefektetőktől kellő mértékű támogatást kapott, a Jet Eat részt vett az Innováció és Technológia Európai Intézete (EIT) izraeli Élelmiszerhálózat akcelerátor programján. A programot a Technion – Izraeli Technológiai Intézetben tartották. A Jet Eatet beválasztották az EIT élelmiszerekkel kapcsolatos csúcstalálkozójának döntőjébe. A győztes 68 ezer dollár készpénzt kap.

Az Intézetben folyamatosan tesztelik a nyomtatott steak ízét, a Jet Eat pedig finomítja, pontosítja leendő termékét.

„Ha húst készítünk, fontos, hogy legyenek tesztelőink. Az emberek magát a húst, és nem a technológiát eszik meg. Ezért kell ízletesnek lennie” – magyarázza Shitrit.