Fenyegető környezeti jelenségre hívja del a figyelmet a Wisconsin-Madison és az Oregon egyetemek tanulmánya: elöntheti a tengervíz az Egyesült Államok partvidéki régióiban a sokezer kilométer földalatti száloptikát, azaz az emelkedő tengerszint az internetes hálózati infrastruktúrát – a kritikus infrastruktúra szerves részét – és közvetve mezőgazdaságot, ipart egyaránt veszélyezteti.

Ez a prognózis nem a távoli jövőről szól, hanem akár 15 év múlva bekövetkezhet.

„A következő 100 évre jósolt legtöbb kár valószínűleg hamarabb, s nem később történik meg. Meglepődtünk, mert azt hittük van 50 évünk a felkészülésre, de nincs” – nyilatkozta az egyik szerző, Paul Barford, a „fizikai internet”, a globális információs hálózat száloptikás kábelek, adatközpontok, végpontok stb. alkotta „idegrendszerének” elismert szakértője.

2033-ra közel 7 ezer kilométer száloptika, 1100 internetes forgalmi csomópont kerülhet víz alá. New York, Miami és Seattle lehet a három leginkább érintett nagyváros, de a következmények nem korlátozódnak környékükre, hanem az egész világkommunikációt érinteni fogják.

Az eredményeket a net fizikai szerkezetét széleskörűen bemutató Internet Atlasz és a Nemzeti Óceáni és Légköri Hivatal tengerszintre vonatkozó adatainak összekombinálásával számolták ki. A tanulmányban csak az Egyesült Államok infrastruktúrájának kockázatait vizsgálták.

Az információs „útvonalak” jellegzetesen az óceánpartokkal és az autópályákkal párhuzamosak, csakhogy amikor 20-25 éve kiépítették őket, a klímaváltozás ugyan a világra leselkedő komoly fenyegetésnek számított, hatásait azonban mégsem vették alaposan figyelembe a tervezésnél.

Sok veszélyeztetett vezeték túl közel van a tengerszinthez, és a sarki jég megolvadása által befolyásolt óceánszint csekély emelkedése elég lehet a nagy bajhoz.

A Sandy és a Katarina hurrikánokat kísérő viharok és árvizek már előrevetítették a jövőt.

A talajban lévő kábelek ugyan ellenállnak a víznek, de szemben a tengerek, óceánok alatti vezetékekkel, nem vízbiztosak.

A fizikai internet kockázatait növeli az óceánparti régiók magas népességszáma; Barford szerint minden nagyon hamar víz alá kerülhet. Ráadásul az internet adatainak nagy része az olyan központokhoz, mint például az egyik legkockázatosabb helynek számító New Yorkhoz vezető viszonylag kevés száloptikán halad át.

Az óvintézkedések, többek között védőgátak hatását nehéz előrejelezni. Először mindenképpen az infrastruktúrát kell szilárdabbá tenni. Az óceánnal viszont nehéz bármit is kezdeni…

„Valószínűleg nyerhetünk egy kis időt, de hosszútávon nem lesznek hatékonyak” – prognosztizál Barford.

A szolgáltatók közül a CenturyLink, az Inteliquent és az AT&T kábelei a leginkább veszélyeztetettek.

„Ez egy ébresztő figyelmeztetés. Komolyan át kell gondolnunk, hogyan kezeljük a problémát” – összegez Barford.