A milliárdosok által támogatott kanadai Carbon Engineering Ltd. elegendő pénzt gyűjtött össze a világ első „negatív mérgező gáz kibocsátást” garantáló létesítményének felépítéséhez. A finanszírozás legutóbbi körében 68 millió amerikai dollár jött be. A támogatók között szilícium-völgyi kockázati tőkések is szerepelnek, a korábbi körökben pedig Bill Gates is segített a cégnek.

A létesítmény rendeltetése, hogy a széndioxidot „kiszívja” az atmoszférából. A földkerekség legnagyobb ilyen célú magánbefektetéséből a mérgező gázt a levegőből közvetlenül kivonó, saját fejlesztésű technológiát kívánják munkába állítani.

A technológiát korábban a brit-kolumbiai (Kanada) Squamish településén tesztelték pilot-program keretében. A programot bővítik, kereskedelmi szintre „méretezik át.”

A cég bejelentette, hogy a befektetésekkel a technológia készen áll a kereskedelmi megmérettetésre. A levegőből kinyert széndioxidot folyékony formában fogják föld alatt tárolni.

A cég ugyan kicsi, de máris olyan részvényesekkel büszkélkedhet, mint Bill Gates és a Kanadai Természeti Források alapítója, Murray Edwards.

„Egy pénzügyi befektető azért invesztál valamibe, mert tetszik neki az üzleti terv. Sikerült komoly szilícium-völgyi kockázati tőkét összegyűjtenünk” – nyilatkozta Steve Oldham vezérigazgató.

Azt nem árulta el, hogy az ipari befektetők, például a Melbourne-székhelyű, fémmel és petróleummal foglalkozó BHP Csoport saját tevékenységükbe kívánják integrálni a kanadai cég technológiáját, vagy sem. A lehetőség csábító, hiszen így 100 dollár alá csökkentenék a szén tonnánkénti árát.

„Bármelyik befektetőcégnek komoly árcsökkenést jelenthet, és nem lenne meglepő, ha az első ügyfelek között lennének” – mondta Oldham, és hozzáfűzte, hogy a következő hónapokban árulják el első létesítményük pontos helyszínét.

A kb. 30 hektárnyi területen felépítendő központ a tervek szerint évi egy megatonna széndioxidot von ki az atmoszférából. Összehasonlításként: ezt a mennyiséget 40 millió fa ültetésével érhetnék el.

A Carbon Engineering által kidolgozott másik, „levegőből üzemanyag” technika lényege, hogy a széndioxidot üzemanyaggá alakítják át, amellyel autókat és teherautókat működtetnének.

A levegőből kibocsátott széndioxidot a két technológia együttes alkalmazásával hasznosítanák. A kibocsátás csökkentését főként a szállítóiparban szeretnék elérni. Bill Gates öt iparágat azonosított, amelyekbe ilyen jelleggel invesztál, és a szállítás az egyik. (Az elektromosság, a mezőgazdaság, a gyártás és az építőipar a másik négy.)

Hogyan kezeljük úgy az éghajlatváltozást, hogy a gazdaság változatlanul használja a nélkülözhetetlen energiaforrásokat?

Oldham szerint technológiájuk kulcsszerepet játszhat a kérdés megválaszolásában.