Évről évre környezettudatosabbak a fogyasztók, tavaly a Spar vásárlóinak 40 százaléka már a környezetbarát, többször használatos zacskókat és bevásárlótáskákat részesítette előnyben - közölte az üzletlánc.

Emlékeztetnek, hogy a társaság néhány éve belső fejlesztési programot indított, a felhasznált műanyagcsomagolások és eladott műanyagból készült termékek mennyiségének csökkentésére. Számos környezetkímélő megoldást alkalmaznak: ilyen a papír szalagfüles táska, a papír hőszigetelős táska, az úgynevezett non-woven többször használatos környezetbarát táska, a PP-típusú, többször használatos bevásárlótáska.

Az idén a műanyag hőszigetelős táskákat újrahasznosított PET palackokból készült R-PET mélyhűtőtáskákkal váltják ki, az üzletlánc műanyag szalagfüles bevásárlótáskái pedig biológiailag lebomló anyagokból készülnek.

A cég üzleteiben már ötödik éve működik az üveghulladék-gyűjtés, és egyre nő a vásárlók által leadott mennyiség: tavaly 640 tonna üveghulladékot adtak le a Spar szelektív szigetein. 

Kitérnek arra, hogy a cég egyre jobb eredményeket ér el az újrapapír alkalmazása terén. Az anyagában újrahasznosított karton- és papírhulladék éves mennyisége 2014 és 2018 között közel 25 százalékkal, 12 ezerről közel 15 ezer tonnára nőtt.    

Az áruházlánc célja, hogy a jövőben tovább csökkentse a kínálatában az egyszer használatos műanyag tárgyak mennyiségét. Ennek érdekében folyamatosan keresik az alternatív megoldásokat.

Jelenleg kiváltásképp cukornádból, pálmalevélből vagy papírból készült árukat kínálnak a műanyagok helyett. Ezeket olyan extra promóciókban emelik ki az újrahasznosított termékek támogatásához, amelyekkel a vásárlók figyelmét szeretnék a téma fontosságára felhívni és környezetkímélő megoldást kínálni a számukra.

A vásárlók az élelmiszerek beszerzésekor is több környezetbarát lehetőséggel találkozhatnak az üzletekben: a pékáruk esetében már megvalósult a műanyagot kiváltó ablakos papírzacskók használata, 2019 januárjától a friss tojás is kizárólag papírcsomagolásban kerül a kosarakba, az idei első negyedévében pedig újrahasználható polyester táskákkal is találkozhatnak a vevők a zöldség-gyümölcs részlegen. A vállalat emellett tervezi az összehajtható kartondobozok áruházi alkalmazását is.