

Helyes táplálkozással a klímaváltozás is mérsékelhető lenne
A növények és zöldségek ökológiai lábnyoma kisebb, mint az állattenyésztésé. Ha felére mérsékelnénk a vöröshús- és cukorfogyasztást, míg a zöldség- és gyümölcsfogyasztást megdupláznánk, az hozzájárulhatna a klímaváltozás hatásainak mérsékléséhez.
Helyes táplálkozással a klímaváltozás hatásai is mérsékelhetők, mivel a növények és zöldségek termesztésének ökológiai lábnyoma sokkal kisebb mint az állattenyésztésnek - mondta Antal Emese dietetikus az M1-en.
A fenntarthatóság egyre inkább előtérbe kerül majd, és ebben az élelmiszergyártóknak mellett a fogyasztóknak is felelősége van - fűzte hozzá a dietetikus. Rámutatott: általánosan az elkészített étel egyharmadát kidobjuk, ez pedig súlyos mértékben fogyasztja a Föld erőforrásait.
Elmondta, a táplálkozási ajánlás szerint a napi elfogyasztandók 75 százaléka gyümölcs-, zöldség- és gabonaféle kell, hogy legyen.
A műsorban elhangzott, a klímaváltozás hatásainak mérsékeléséhez a vöröshús- és cukorfogyasztást a felére kellene csökkenteni, míg a zöldség- és gyümölcsfogyasztást meg kellene duplázni.