Új mesterséges intelligencia technológiákkal könnyebben és olcsóbban figyelhetők vízkezelő és -feldolgozó létesítmények. Minél jobban működnek, az MI-k annál többet segítenek a közegészségügynek, közvetetten ugyan, de javítanak rajta.

A montreali Waterloo Egyetem kutatói által fejlesztett mesterségesen intelligens szoftver hirtelen túlnépesedésük esetén vízrendszerek, például gátak, erőművek stb. működését veszélyeztető cianobaktériumok, ismertebb nevükön kékeszöld algák különféle fajtáit azonosítja és számszerűsíti.

„Meg kell védenünk a vízellátást. Ez az eszköz őrszemszerű rendszerrel fegyverez fel minket, és gyorsan jelzi, ha fenyegetést észlel. Az MI ezen a területen is valóban jól és gyorsan működhet. Ideje kidolgozni az összes lehetséges forgatókönyvet, és optimalizálni a technológiát” – jelentette ki Monica Emelko, a Waterloo Egyetem Vízügyi Intézetének építő- és környezetmérnöke.

A rendszer együtt használ szoftvert és mikroszkópot vízminták olcsó és automatizált elemzésére. Algasejteket keres bennük. Az egy-két órás munkába a humán elemző jóváhagyása is beletartozik.

Ezzel szemben a jelenlegi tesztmódszerek tipikusan egy-két napos folyamatok. A mintákat laborba küldik, ahol technikusok manuális elemzést végeznek rajtuk. Ugyan léteznek már automatizált rendszerek, de rendkívül drága felszerelés és készletek kellenek hozzájuk.

Emelko és munkatársa, Alexander Wong rendszertervező mérnök szerint, ha problémát észlel, az MI-rendszer korai figyelmeztető jelet ad le. A figyelmeztetés miatt felgyorsítják és gyakoribbá teszik a teszteket.

A rendszer hosszabb távú rendeltetése a vízfolyás folyamatos mikroszkopikus megfigyelése. Természetesen nemcsak algákat, hanem sokféle fertőző anyagot, élőlényt és mikroorganizmusokat is fog monitorozni.

„Kutatásunk felhasználási köre jelentősen bővülhet. A technológia széleskörű alkalmazásával segítünk abban, hogy a víz egészséges legyen. Remek módszer, hogy a mesterséges intelligenciára valóban fontos és hasznos technológiaként tekintsenek” – magyarázza Wang.

Becsléseik alapján két-három év kell a hétköznapokban, laborok mellett otthonokban is hasznosítható, kereskedelmi forgalomban beszerezhető mintatesztelő rendszer kidolgozásához. A folyamatos megfigyelést biztosító technológia széleskörű használatához három-négy évet tippelnek.

„Nagyon fontos, hogy mindig legyen folyóvíz. Még akkor is, ha higiéniai célból felforraljuk. Ha nincs, megbetegszünk” – mondta Emelko.