A MassRobotics a Massachusetts állambeli robotikai közösségeket támogató nonprofit szervezet igyekszik megkönnyíteni következőgenerációs robotok és intelligens eszközök fejlesztését. Az érintett startupoknak, újítóknak és vállalkozóknak létesítményeket és erőforrásokat bocsátanak rendelkezésre, hogy ötleteiket sikeresen kivitelezzék, dolgozzanak ki működő prototípusokat, teszteljenek izgalmas technikákat.

A 2009-ben alapított Massachusettsi Tiszta Energia Központ (MassCEC) a szövetségi állam megújuló energiákkal foglalkozó új vállalkozásait, projektjeit támogatja, próbál piacot találni nekik, rendelkezésükre bocsátja létesítményeit.

A két szervezet egyesítette erőit, és a vállalkozó szellemeket a tiszta energetikában tevékenykedő robotok fejlesztésére bátorítja. A közös innovációs ökoszisztémához tartoznak a cleantech és az ezirányú vízügyi startupok is. A következő területek érintettek: nap-, szél-, vízenergia, megújuló energiával működő robotok, új anyagok.

Massachusetts tiszta energiára épülő gazdasága gyorsan fejlődött az évtizedben, ma már 13,8 milliárd dolláros piac. Közben a megújuló energiákkal foglalkozó cégeknek egyre komplexebb feladatokkal kell megbirkózniuk, és itt jönnek képbe a produktivitást növelő, a teljesítményt optimalizáló, mindeközben időt spóroló robotok és egyéb automatizációs lehetőségek.

A fejlődés ellenére azonban bőven akad tennivaló, ezért szükségesek az új „zöld” megoldások.

A MassRobotics startupok támogatása mellett, folyamatos információt szolgáltatva a két terület kapcsolatáról, workshopokat szervezve, oktatási csomópontként is működik. A robotika- és mesterségesintelligencia-cégektől új technológiák felfedezését, régiek és újak összekapcsolását várják. Legfőbb cél az energiahasználat minimalizálása különböző területeken (biomassza, újrahasznosítható üzemanyagok, nap- és egyéb energiák stb.).

A kiválasztott és a MassCEC által jóváhagyott vállalkozások egy éven keresztül ingyen használhatják a MassRobotics privát laboratóriumait és más létesítményeit. Bemutatják őket a szervezet partnereinek, befektetőinek és beszállítóinak. A kutatás-fejlesztéshez kapcsolódó szoftverekkel (Autodesk, Solidworks, Mathworks, Amazon webszolgáltatások stb.), 3D nyomtatókkal, lézervágókkal, robotikai platformokkal, robotkarokkal szintén tetszés szerint dolgozhatnak.

„A tisztaenergia-szektor ideális terep robotikai újításokhoz. Bízunk benne, hogy az új cégek forradalmi ötletekkel állnak elő, és meg is valósítják azokat. A partnerség a progresszív tisztaenergia-jövő kezdete” – jelentette ki a MassRobotics ügyvezető igazgatója, Tom Ryden.

„Tiszta energia és robotika kereszteződési pontja fantasztikus lehetőség a két speciális terület együttműködésére” – magyarázza a MassCEC-t vezető Stephen Pike.