A természetben is a fenntarthatóságra, a fenntartható modellre kell törekedni, akárcsak a gazdaság, a társadalom területén - mondta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke hétfőn Budapesten.

A jegybankelnök ezt azon az ünnepségen mondta, amelyen első alkalommal vehették át az MNB Zöld Pénzügyek Díjakat "az ökológiai lábnyom csökkentéséért" legtöbbet tevő hitelintézeti, befektetési és biztosítási intézmények vezetői.

A leginkább környezettudatos pénzügyi szolgáltatók egy éven át jogosultak a cím viselésére és a Zöld Pénzügyek Díj logó használatára. A számos pályázat közül a meghirdetett kategóriákban az OTP Bank, a K&H Bank, a KÖBE, a Vertis, illetve a Gránit Bank bizonyultak a legjobbnak.

A pályázat összesített kategóriáját jelentő Zöld Pénzügyi Díjjal az OTP Bankot jutalmazta a bíráló bizottság, mivel az OTP Bank a banki és befektetési szolgáltatásaiban egyaránt megjelenít zöld elemeket, s a fenntarthatósági szempontú kutatás, oktatás és pénzügyi szponzorálás területén is példaértékű szerepet tölt be.

A díjátadó rendezvényen Matolcsy György kiemelte: az MNB fontos célkitűzésének tekinti a hosszú távú fenntartható gazdasági növekedés elősegítését. Hangsúlyozta: az ökológia fenntarthatósága Magyarország versenyképességének egyik kulcseleme, amelyhez zöld közgazdasági gondolkodásra és megfelelő pénzügyi termékekre is szükség van.

A jegybank elnöke rámutatott: Magyarország fenntartható gazdasági növekedési pályára állt, ehhez azonban a gazdasági gondolkodásban a fenntartható fejlődés szempontjainak hosszú távú érvényesítésére, a természet erőivel való gazdálkodásban az etikus gondolkodásmódra van szükség.

A Magyar Nemzeti Bank a pénzügyek terén is érvényesíti a "zöld gondolkodást", a jegybank a portfóliójában "zöld kötvényeket", azaz a természeti erőforrások megőrzését, a környezetvédelmi megoldások pénzügyi támogatását segítő értékpapírokat is tart - fűzte hozzá Matolcsy György.