Az Európai Innovációs Partnerség „Mezőgazdasági termelékenység és fenntarthatóság” (EIP-AGRI) kezdeményezése alapján egyre nagyobb szükség mutatkozik a szektor digitalizálása, hatékony digitális stratégiák kidolgozása iránt.

Az új technológiákkal az európai mezőgazdák egyrészt növelhetik a termelékenységet, másrészt csökkenthetik tevékenységük környezeti hatásait. Mindehhez gazdaságaiknak hatékonyan kell működniük, és megfelelő állami, regionális stratégiával a hatékonyság jelentős mértékben növelhető.

Németország legészakibb tartománya, Schleswig-Holstein a mezőgazdaságot is magába foglaló, átfogó digitális stratégiát dolgozott ki.

„Azt akarjuk, hogy a tartomány modern és naprakész maradjon. Kitűztük magunknak a célt, hogy Schleswig-Holstein legyen Németország digitális zászlóshajója. A cél érdekében digitális kabinetet állítottunk fel, hogy az ezirányú terveket széles körben és egyértelműen kivitelezhessük. Az agrárium nagyon fontos, mert még mindig a mezőgazdák jelentik a vidéki területek gerincét” – nyilatkozta a stratégia mezőgazdasági megvalósításáért felelős Heinrich Terwitte.

A stratégia kialakításával a tartományi kormány egy berlini konzultációs céget bízott meg. Több helyi érdekelttel, köztük minisztériumokkal is együttműködtek, és nem egész egy év alatt elkészültek vele. 2018-ban a tartományi kormány elfogadta a tervet, a benne szereplő elképzeléseket most kezdik megvalósítani.

A farmereket, például a Mezőgazdák Szövetségét workshopokkal vonták be a stratégia kialakításába, amelyeken összegyűjtötték a legfontosabb és leginkább előremutató gondolataikat.

A workshopok mellett az érintett szakértőkből a minisztériumokat és az adminisztrációt mezőgazdasági témakörökre vonatkozó háttérinformációkkal ellátó, egy-egy elképzelésre, ötletre folyamatosan visszajelzéseket adó állandó csoport alakult.

Különösen az EIP-AGRI Munkacsoportokban már résztvevő, digitális agendával rendelkező mezőgazdákra számítanak, ismereteiket és tapasztalataikat a gyakorlatban, például adatbiztonsági és az internettel kapcsolatos hozzáférhetőségi kérdések megválaszolásában próbálják hasznosítani.

A digitális megoldások a mezőgazdaságban (is) értelemszerűen akkor működnek a leghatékonyabban, ha van elérhető és megbízható mobilhálózat. Sok helyi gazdának akadnak gondjai a rossz mobilkapcsolatokkal, és ezért például traktorok automatikus vezetése közben merülhetnek fel problémák.

A digitális stratégiában megfogalmazták, hogy 2025-ig Schleswig-Holstein összes udvar- és háztartásába, épületébe bevezetik a száloptikás kapcsolatot.

„Digitális stratégiák kivitelezéséhez nagyon fontos, hogy az érintett hatóságok akarják azokat, és rendelkezzenek a megfelelő anyagi forrásokkal. Az elfogadás és a siker esélye kisebb kísérleti projektekkel, e projektek anyagi támogatásával növelhető. Az EPI-AGRI Operációs Csoport projektjei remek eszközök erre. 2018-ban például a digitalizációban érintett összes projektnek bónuszt ígértünk” – összegez Terwitte.