Sokszor látunk hátborzongató képeket tengereink és óceánjaink szennyezettségéről, halak májában vagy gyomrában talált műanyaghulladékokról, mozgó szemétszigetekről, kagylók szervezetében pedig egyre gyakrabban bukkannak emberi szem számára láthatatlan mikroműanyagokra…

Első reakciónk az elborzadás, gusztustalannak tartjuk, aztán elgondolkozunk az óceánokba kerülő évi 8 millió tonnányi műanyag-szemét ökológiai katasztrófán kívüli következményeiről is. A tengeri hulladékok ugyanis még közvetlenebbül veszélyeztetnek minket, mert mérgezik az ételeinket.

A McKinsey & Company tavalyi felméréséből kiderült: a minőségi élelmiszer fontosabb az árnál, a vásárlókat egyre jobban érdekli a biztonság. A modern élelmiszerláncban azonban egyre kevesebb infóval rendelkezünk például egy-egy termék egészen pontos származási helyéről. Paradox helyzet: miközben folyamatos információs túlterhelésben élünk, sokszor fogalmunk sincs arról, hogy mit is eszünk valójában.

Szerencsére változhat a helyzet.

Új technológiák véget vethetnek az információhiánynak, és ismét megfelelő, de legalábbis megfelelőbb ismeretekkel rendelkezhetünk. „Csak” az ellátási láncon végigmenő termékek, például halak útját kell követni hozzá. Az adatlap eredeti fotót, a halászat helyszínét, az állat tömegét, fajtáját, a hajó és személyzete információit, a vízre vonatkozó adatokat és a termék RFID címkéjének számát tartalmazza.

Ez a (bitcoin-szerű) blokklánc-mintára működő új rendszer a halászat helyszínétől a boltig minden eddiginél részletesebb, kvázi enciklopédikus ismereteket szolgáltat a rajta keresztülmenő halakról, rákokról stb. a fogyasztónak. Az első ilyen termékek Új-Zéland és az Európai Unió nagyáruházaiban kerülnek idén eladásra.

A projekt egyik vezetője, Alfred Cook, a Természetvédelmi Világalap (WWF) programmenedzsere elmondta, hogy egy 2017-es pilot tapasztalatai alapján, a lánc átláthatóságából az is kiderülhet, melyik halat fogták rabszolgamunkával, és a jövőben megakadályozzák, hogy hasonló termékek kerüljenek az asztalunkra.

A halban és más tengeri állatban lévő műanyag kizárásához geolokációs információval győződnek meg arról, hogy a népszerű, tehát tömeges turizmus miatt veszélyeztetett partoktól távol fogták őket, majd több minőség-ellenőrzésen ment keresztül.

„A hagyományos ellátási lánc kapcsolatokon alapul, a szereplők között alig van információcsere. Tudjuk, honnan származik ez meg az a hal, de nem tudjuk, hogy az utánunk következő szereplő mit tesz hozzá. Egyrészt, nem a mi dolgunk, másrészt miattuk rólunk is elmondhatják, hogy nem vagyunk hatékonyak. Az új módszerrel ugyan több idő megy el, de a hagyományos ellátási lánc működését mégsem zavarja meg, sőt, a lánc elején lévők közelebb kerülnek a végfelhasználókhoz” – magyarázza Brett Haywood, az úttörő programban résztvevő Sea Quest Fiji új-zélandi menedzsere.

A technológiai infrastruktúra évek óta adott, először Ausztráliában és Új-Zélandon kísérleteztek vele, hamarosan újabb részprojektek következnek, az egyik például Miami környékén.

Az eddigi gyakorlatban a különféle szervezetek, cégek saját adatbázisaikban őrizték az információkat, és rengeteg időbe telt az egymás közti kommunikáció, amin az RFID címkék, 2D bárkódok sem segítettek sokat. Az eladó okostelefonos alkalmazásokon juttatta el a vásárlókhoz a termék pontos eredetére vonatkozó adatokat, de lényegében semmi mást azokon kívül.

Az első lépéstől az utolsóig történő nyomonkövetés csak blokklánccal lehetséges, és mivel a vásárlók nagyobb átláthatóságot szeretnének, a jövőben egyre több cég választhatja ezt a megoldást. Az alkalmazások száma folyamatosan nőni, minőségük javulni fog. „Interakcióba léphetünk” leendő élelmiszereinkkel… Ettől persze még nem lesz több hatalmunk felettük, viszont legalább tudni fogjuk, hogy mit eszünk.

Mivel a tengerből származó táplálékok egyre veszélyeztetettebbek, ezek a megoldások idővel kötelezővé válhatnak.

Csakhogy a technológia, mint oly sok esetben, ezúttal is elsősorban a gazdagabb országok és fogyasztók problémáit oldja meg, míg szegényebb, például éhínség sújtotta helyeken kevésbé skrupulusok egy-egy hal eredetével stb. kapcsolatban.