Az utóbbi időben egyre gyakrabban tűnnek fel robotok éttermekben, kávézókban, és már nemcsak Japánban, hanem szerte a világon, például magyar vendéglátóipari egységben is besegítenek a munkába.

A trend legújabb képviselője, Briggo, az azonos nevű austini (Texas) cég teljesen automatizált kávéfőző-rendszere. Egymaga négy kávépincér, bariszta munkáját végzi el. (A bariszták főként eszpresszó és egyéb kávéfajták elkészítésével és felszolgálásával foglalkoznak.)

A gép egy óra alatt teljesíti a gourmet kávérendeléseket. Texasban már hét helyen használják, sőt, San Francisco nemzetközi repülőterén is hamarosan (a tervek szerint valamikor a tavasz folyamán) munkába áll a nyolcadik.

A robot térhódítása a szolgáltató szektorban hamarosan bekövetkező drasztikus változások újabb előjele.

Kávéautomaták ugyan az 1940-es évek óta léteznek, de Briggo összes elődjénél jóval fejlettebb.

A fogyasztó okostelefonos stb. alkalmazáson keresztül adja le az előzetes rendelést, majd az app szöveges formában jelzi, ha kész a kávé.

A robot bariszta lehetővé teszi, hogy a megrendelő személyes ízlése szerint tervezze meg az italt. Különféle krémeket és ízeket adhat hozzá, de még az óhajtott hőmérsékletet és a kávé erejét is megmondhatja, az app pedig megjegyzi a kedvenc összetételt.

A cég szerint a robot háromszor-négyszer gyorsabb, mint humán kollégái, Kevin Nater vezérigazgató azonban mégsem gondolja, hogy gépük emberek állását venné el, eleve nem is úgy fejlesztették.

„Nem hinném, hogy embereket helyettesítünk vele. Csúcstechnológiás kereskedelmi és marketing megoldásokat fejlesztünk, és fejlesztéseinkkel állásokat teremtünk. Épp most szerződtettünk két személyt San Francisco környékén, ahol megnyitunk egy új helyet” – nyilatkozta.

A marylandi Oliver Geib bariszta „abszolút nem” tart attól, hogy egy gép venné el az állását.

„Rengeteg vendég megbecsüli, hogy láthatja, amint gondosan felforraljuk a vizet, vagy melegítjük a tejet, vagy valamilyen ízesítőt adunk az italhoz. A velünk folytatott interakciók, a hangulat, az egész folyamat közösségi aspektusa meghatározó részei a kávézás gyakorlatának” – jelentette ki.

Egyelőre nehéz elképzelni, hogy Briggo elterjedésével hány munkahely szűnik meg, illetve mennyi teremtődik. Pesszimista előrejelzések szerint lényegesen több elbocsátás, mint új állás várható.