Az IBM Research és a 2014-ben alapított, Nigéria mellett ma már Kenyában, Mozambikban, Szenegálban, Tanzániában és Bangladesen is szolgáltatásokat nyújtó Hello Tractor startup mesterséges intelligenciával és blokklánc-technológiával vezérelt platformmal segítene afrikai farmereknek.

A startup a lagosi Startup Battlefield Africa megmérettetésen csatlakozott az IBM-hez. A rendezvényen egyértelművé vált, hogy a kontinensen egyre több cég érdeklődik a blokklánc iránt, és érdeklődésüket a hasznosság, és nem a spekuláció vezeti. Több kriptovalutával is próbálkoztak.

Az IBM és a Hello Tractor közös pilotprojektje hamarosan indul.

Az egyelőre béta felhőalapú Digitális Pénztárca szolgáltatás a jobb termés érdekében kötne össze kisgazdákat eszközökkel – főként traktorokkal, és persze a tulajdonosaikkal –, adatelemző technológiákkal stb. Traktortulajdonosok adatait felhasználva jelez előre javításokat, épít fel banki támogatást segítő kreditprofilokat.

„A mezőgazdaság komplex ipar, sok különböző változóval. A Hello Tractor ökoszisztéma MI-vel és blokklánccal működtetett döntéshozó eszközzel bővül. A traktoros szolgáltatásokat igénylő és az ezekkel rendelkező személyeket köti össze, azaz kereslet és kínálat találkozik a piacterünkön” – nyilatkozta Jehiel Oliver, a cég vezérigazgatója.

Az átláthatóságra és a bizalomra összpontosító Hello Tractor kliensei számára hozzáférhető platform digitális főkönyvvel és gépi tanulással rögzíti, követi és osztja meg az adatokat. A szolgáltatásokkal meg szeretnék szüntetni a Szaharától délre lévő gazdák 50 százalékát érintő betakarítás utánikárokat, illetve hogy a termés 80 százalékát ne traktorok és gépek nélkül gyűjtsék össze.  

A Digitális Pénztárca dolgok internete (IoT) és távirányított időjárás-érzékelő módszerekkel és MI-vel határozza meg a termést és az inputokat, választja ki az ültetés dátumát, optimalizál, terméshozamot prognosztizál. A számítási felhőben lévő műszerfal pedig a főkönyvvel több ponton is javítja a Hello Tractor üzletét.

A cég bevétele traktorokat folyamatosan megfigyelő eszközeinek eladásából, valamint az appjára történő szoftveres előfizetésekből generálódik. A traktorok, tulajdonosai és a farmerek összekapcsolásáért nem kérnek tranzakciós költséget, bár idén ezt a lehetőséget is tesztelik. Adatelemzésből szintén szeretnének bevételhez jutni.

Oliver szerint gazdák és traktortulajdonosok összekapcsolása többmilliárd dolláros üzlet, ráadásul a kontinens hatalmas földterületei megműveletlenek.

Az együttműködés beleillik az IBM Watson MI üzleti platformja és az agtech partneri kapcsolatok által meghatározott globális mezőgazdasági stratégiájába. A cég tudományos kutatási kooperációknak tartja a partnerségeket. Afrikában például a kenyai Twiga startuppal dolgozik közösen.

A farmerekkel, gépekkel, kereskedőkkel, terméssel, bemenő adatokkal a Hello Tractor a teljes mezőgazdasági ökoszisztémát lefedi.