Jonathan Bluthinger, a Columbia Egyetem doktorandusza lézerrel ételt „főző” 3D nyomtatót épített.

A printelt ételek egyesek (főként 3D nyomtatás-szakértők) szerint gyorsan, a valóságban viszont inkább lassan vagy egyáltalán nem terjednek. Nyomtatás után az összes eddigit sütőbe kellett tenni, hogy kész legyen. Bluthinger úgy érezte, hogy a két folyamatot össze lehet és össze is kell kombinálni.

„Mivel lézerrel már tudunk ételt főzni, és kajákat nyomtatni is lehet, a következő logikus lépés a kettő egymásba integrálása. Erről szól a projektem” – magyarázza.

A gép nagyjából úgy működik, mint bármelyik más 3D nyomtató, kipréseli magából az összekevert élelmiszereket, például krumplit, rizst, magvakat, gyümölcsöket, zöldségeket. A lézer két szervomotorral meghajtott tükrön verődik vissza, majd a sugarak a printelt élelmiszerekre irányulnak. Bonyolult mintázatokat követve, pontos hőmérsékleten főzi meg őket.

Bluthinger célja könnyen konfigurálható és megosztható digitális receptek alkotása.

„ Ha kitalálunk egy ételt, és szeretjük, egyszerűen letöltjük és elküldjük egy barátunknak, aki azonnal ki is próbálhatja. A gép olyan, mint egy bármely kaja utánzására lépes személyes chef” – nyilatkozta a fejlesztő.

Egy digitális személyes chef több szempontból is előnyös: speciális tápanyag-iránymutatásnak megfelelő, személyre szabott ételek és étrendek alakíthatók ki. Ráadásul mindenkinek egyedi ízlése van, saját étrendi megkötésekkel, így az adatvezérelt, egészség-központú megközelítéssel, az adott személy szükségletei alapján készíthetők tápanyagokban gazdag kaják. Mivel a gép információval rendelkezik az összes alkotóelemről, biometrikus és tápanyag-szükségleteinket kielégítendő, egyedi módon összekombinálhatja őket.

Ha ennyire precízen dolgozunk mikro- és makro-tápanyagokkal, az ízeket könnyebb az egyéni ízléshez igazítani, és közben a tápérték is megmarad. A lézer változatos megoldásokkal tetszetőssé tudja tenni a textúrákat, zamatot stb. ad az ízekhez.

A lézerek óriási előnye, hogy nagyfelbontásúak és teljesen kontrollálják a hő mozgását. Ez a tulajdonság nagyon hasznos élelmiszer-nyomtatóalkalmazásokban, ahol csak néhány milliméter a kaja-rétegek vastagsága. A lézeres főzés azért valósítható meg, mert a printer rétegről rétegre préseli ki az ételt, ami ebben a közegben sokkal hatékonyabb.

Lézertechnológiával a grillezésre utaló képi jegyek is kivitelezhetők.

„A minőséget illetően, az étel vizuális esztétikája az egyik legfontosabb dolog. A méret módosításával növelhető a fizikai minőség, és az étel ízletesebb lesz” – állítja Bluthinger.

A fejlesztő szerint a 3D nyomtatott kaják nem a technológia, hanem a marketing miatt nem válnak mainstreammé. Amikor ételnyomtatásról beszélünk, döbbent tekintetek az általános reakció – véli. A kifejezés tényleg nem növeli az étvágyat, a technológia egészségügyi előnyeit viszont még kevesen értették meg.

 

Pénzügyi tanácsadásért keresse az OTP Agrár szakértőit ide kattintva.