A Bulleit amerikai viszkikészítő unikumszámba menő koktélokkal gondolt az április 24. és május 5. között, New Yorkban megrendezésre kerülő Tribeca filmfesztivál vendégeire. A cég „határokat tágító” legutóbbi, Frontier Works projektjének keretében ugyanis speciális, 3D nyomtatott társalgóhelyiségben, lounge-ban szintén (legalábbis részben) 3D printeléssel készült koktélokkal fogadják az arra járókat.

Az egyedi élményhez New York City legismertebb bártenderei is hozzájárulnak, ők szolgálják fel a „világ néhány első 3D nyomtatott koktélját.”

Az élelmiszeriparban, gasztronómiában gyorsan terjed a technológia, bár sokan szkeptikusak vele szemben. 3DP-vel készült alkoholtartalmú italokról viszont eddig még nem hallottunk. (Csak kávéról.)

A Bulleit szerint koktéljaik túlmutatnak minden eddigi printelt italon, és a technikájuk is egyedi. A nyomtatóról italcseppeket pötyögtetnek a shotba, amelyek aztán egyedi és egészen futurisztikus 3D spirálformába rendeződnek, mintha sci-fi moziban járnánk.

A hordozható printelt bárt a Tribeca filmfesztiválon kívül sok más amerikai eseményen is tervezik használni. Kivitelezésében építészeti és designcégek, 3D nyomtatásspecialisták, bártenderek és Benjamin Greimel, a Print a Drink (Nyomtass egy italt!) robotikusa vettek részt.

A Print a Drink a világon elsőként szakosodott iható folyadékok nyomtatására. A technológia a robotika, az élettudományok és a design módszereit ötvözi 3D nyomtatással. Rétegről rétegre történő „építkezés” helyett csúcsminőségű robot adagolja elképesztő precizitással a mikroliter-dózisú iható folyadékcseppeket a koktélba. Egy perc leforgása alatt sokféle italból dolgozhatók ki komplex 3D szerkezetek, természetes összetevőkből álló divatos és szemre is kifejezetten tetszetős koktélok.

A cég igazi úttörőként, eddig szűz terepen kísérletezik a 3D nyomtatással, ráadásul a technika teljesen rugalmas. Az italokhoz gyümölcslevek, szirupok, víz és alkohol használható, a printelési folyamat közben nem dolgoznak mesterséges összetevőkkel.

Az italokat privát rendezvénysorozat részeként szolgálják fel a Studio 525 rendezvényhelyszínen. Ismert new yorki bártenderek mellett helyi DJ-k szolgáltatják a zenét, a csúcsminőségű projektorokon és fényrendszeren a fesztiválon látható filmeket játsszák.

„A Bulleit következő nagy dobása a technológia és a városfelújítás világába vezet be. A 3D Nyomtatott Élmény művészeket, bártendereket és más alkotó szellemeket gyűjt össze egy helyen, hogy együttműködjenek és ünnepeljenek, illetve még jobban tolják ki az ipar, a technológia, a művészetek, a kultúra és a gasztronómia a határait” – áll a Bulleit sajtóközleményében.