A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Design Terminal idén februárban hirdetett pályázatot, amelyre 50 csapat jelentkezett és ebből a legjobb 13 vett részt a múlt pénteken és szombaton tartott 24 órás agrárinnovációs ötletversenyen. A verseny célja amellett, hogy az egyetemi- és főiskolai hallgatók, pályakezdők és startupok megszólításával felhívja a figyelmet az agráriumban rejlő innovációs lehetőségekre az is, hogy a legújabb technológiákat használó agrárszektort, mint vonzó karrierlehetőséget állítsa a fiatalok elé – áll a NAK közleményében.

„A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara célja, hogy csatlakozási pontot képezzen a tehetséges és vállalkozókedvű fiatalok számára az agrárgazdasághoz. A magyar piacon egyedül a NAK rendelkezik azzal a tudásbázissal és szerteágazó tapasztalattal, amely mezőgazdasági és élelmiszeripari startupoknak egyaránt képes szakmai támogatást, fejlődést ösztönző visszajelzést adni.” ­– hangsúlyozta Győrffy Balázs, a köztestület elnöke. Mint a megnyitón elmondta, öröm számára, hogy a jelentkező fiatalok között több volt az olyan, akinek nincs agrárkötődése, mint aki valamilyen szinten az ágazatból érkezett.

„Ezzel a programmal tehetséges diákok százainak figyelmét irányítottuk az agrárszektorra. Bemutattuk, hogy a magyar fiatalok a mezőgazdaságban is megtalálhatják az innovációs és vállalkozási lehetőségeket. Az együtt töltött 24 órában az informatikusok, fizikusok, terméktervezők és geológusok új generációja dolgozott közösen a hazai agráripar kihívásain” – tette hozzá Böszörményi-Nagy Gergely, a Design Terminal vezetője.

A versenyen a csapatok egyebek mellett bemutattak egy az alma fejlődési szakaszait nyomon követő növényvédelmi applikációt, egy olyan mesterséges intelligenciát alkalmazó megoldás, mely érzékeli, ha kártevő támadja a gyümölcsöst, valamint mezőgazdasági bérmunka-közvetítést támogató rendszert, szenzorokkal automatizált okoskaptárt, új öntözési technológiát, amely csökkenti a felszíni öntözés veszteségeit, intelligens fagyvédelmi rendszert vagy a szarvasmarhák metánkibocsátását csökkentő megoldást.

A verseny végén tartott prezentációk alapján a zsűri a verseny győztesének a BeeNet csapatát választotta, amely interaktív hálózat javaslatát dolgozta ki, méhészek, mezőgazdasági termelők és hatóságok közötti kapcsolattartásra.

 

A versenyen díjazott projektek:

1.helyezett:

BeeNet: interaktív hálózat méhészek, mezőgazdasági termelők és hatóságok közötti kapcsolattartásra

2.helyezett:

Grinsect: automatizált megoldás a fekete katonalégy lárváinak tenyésztésére és állattakarmányozási célú feldolgozására

3. helyezett:

Almathron: mesterséges intelligenciát alkalmazó vadkár felmérési rendszer

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium különdíja:

Trime: vadkárelhárítási megoldás mesterséges intelligencia alkalmazásával

A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ különdíja:

Mélyvíz: közvetlen gyökéröntözési technológia, mellyel kiküszöbölhető a párolgási veszteség és a gyomok öntözése