Az őszi sikeres pennsylvaniai pilotprogramot követően az amerikai Giant élelmiszer-áruházlánc ötszáz Marty robotot rendelt, amelyeket hat hónapon belül tervez munkába állítani. A gépek a Giant összes pennsylvaniai, marylandi, virginiai és nyugat-virginiai boltjában jelen lesznek.

A lépés újabb jele annak, hogy a kereskedelem jövőjében a robotika kulcstényezővé válik.

A sötétszürke, magas és lassú szerkezetek képregénybe illő szemei jól álcázzák, hogy a robot fáradhatatlan, ha kell, a hét mindhét napján, 24 órában dolgozik, és nem kap fizetést érte.

Sokat nem beszél, de a törzsére ragasztott üzeneten mindig olvashatjuk, hogy „ezt a boltot Marty az Ön biztonsága érdekében figyeli. Marty az áruház alkalmazottjait a vásárlói élmény növeléséért folyadékok kiömlésére, törmelékekre és más lehetséges kockázatokra figyelmeztető, képtechnológiát használó autonóm robot.”

„A robotika és a mesterséges intelligencia laborokból élelmiszerboltokba vitele nagyon izgalmas folyamat, vásárlóink reakciói a pilotprogram alatt pedig kifejezetten felvillanyoztak minket. Sokan fényképezték, videózták őket, vagy szelfit készítettek velük” – magyarázza Nicholas Bertram, a Giant elnöke.

Martyt kockázatot jelentő tárgyak kutatására programozták, más élelmiszerboltokban pedig a talajt tisztító, leltározó vagy a vásárlókat segítő robotokat alkalmaznak. Patrick Maturo, a Giant boltoptimalizáló menedzsere szerint a vevők szeretik őket, látványuk pozitív hatással van rájuk.

A robotok emberi segítség nélkül járják az áruházat, pásztázzák a talajt, hátha valami szokatlant látnak, és ha így történik, értesítik a humán személyzetet. Menet közben csipogó hangokat adnak ki magukból, Elsődleges feladatuk mellett figyelik, ha valami kifogyott, összehasonlítják a polcokon látható árakat a szkennelő rendszerben lévőkkel, és jelzik, ha eltérést tapasztalnak.

Az újratölthető lítium-elemről működő Marty több kamerája és szkennere segítségével kerüli el, hogy bárkivel vagy bármivel összeütközzön.

A Giant szerint a robot jóvoltából a dolgozók több időt tölthetnek a vevőkkel, és sokkal kevesebb a kiborult élelmiszer. A gép természetesen nem helyettesíti, hanem kiegészíti az emberi munkát. Egyelőre legalábbis, és valószínűleg évekig így is lesz.

Egyes szakszervezeti vezetők mindenesetre szkeptikusak, az automatizációban megszűnő munkahelyeket látnak. Megígérték, hogy a Giant robotjait is árgus szemekkel fogják figyelni. A január végéig munkaerejét 360 autonóm robottal bővítő Walmarttal ugyanezt teszik.