A Washington Egyetemen tanító Dieter Fox az NVIDIA robotikai kutatásait is vezeti. A nagyvállalat 2018. november 14-én nyílt seattle-i laboratóriumának igazgatójaként mesterséges intelligenciára és robotokra összpontosít, jelenleg a robot-ember együttműködésen dolgozik.

Interaktív manipulációról beszél, a gépeket együttműködő botoknak, cobotoknak (collaborative robots) nevezi, és úgy véli, hogy a humán partner mellett, közösen bonyolult feladatokat képesek megoldani.

A mostani ipari robotok egyrészt az emberi munkaerőtől elkülönítve dolgoznak, másrészt ismétlődő tevékenységeket végeznek. Fox szerint a cobotok jelenthetik a robotevolúció következő szakaszát, fontos szerepet játszhatnak a gyártásban, az egészségügyben, és az otthonokban is segíthetnek mozgáskorlátozott és más betegségekkel küszködő személyeknek.

Nemcsak munkatársak, hanem kísérők és ápolók is lehetnek. A természetes ember-gép együttműködéshez viszont tudniuk kel, hogy partnerük mit szeretne, és ki kell találniuk, hogyan segíthetik leghatékonyabban a célok megvalósításában.

A laborban tucatnyi kísérleti projekten dolgoznak, az elsőszámú kiemelt program valódi konyhában dolgozó robotokról szól. A konyha egy Ikea-konyha, és Fox véleménye, hogy az NVIDIA az ilyen alkalmazásokkal válhat a robotika egyik vezető szereplőjévé. A környezet ugyan áttekinthető – „strukturált” –, viszont könnyű bevezetni a gépet bonyolultabb feladatok elvégzésére, például ismeretlen tárgyak kezelésére vagy főzésben való segédkezésre ösztönző új változókat.

A legmodernebb mesterségesintelligencia-megoldásokat és mélytanulás-technikákat integráló „konyhai manipulátor” felderít és nyomon követ tárgyakat, az ajtókhoz és a szekrényekhez, fiókokhoz képest pozícionálja, kinyitja és bezárja őket.

A robot konyhai tevékenysége fokozatosan egyre nehezebbé válik. Navigációval, ismert tárgyak megragadásával kezdi, például odébb kell helyeznie a ketchupos tubust. Ha jól teljesít, személyek mellett találja magát, és rábízhatják a mosogatógép megtöltését, a főzés előkészítését, és idővel a főzést is.

„Az ember mellett természetes módon dolgozó robotokat akarunk fejleszteni. El szeretnénk érni, hogy ezek az intelligens szerkezetek nyílt környezetekben, azaz olyan közegekben is működjenek, ahol nem számukra terveztek meg mindent. Az érzékelés, a kontroll, a tanulás és a szimuláció legújabb eredményeit közös nevezőre hozva, a robotika legnagyobb kihívásainak megoldásában segíthetjük a kutatóközösségeket” – magyarázza Fox.

Az Ikea-konyha előnye még, hogy más robotikai laborokban könnyen utánozhatják az NVIDIA kísérletét, utána pedig összehasonlíthatják az eredményeket.