Az alkalmazás 42 000 brit gazdaságból származó állat adatprofilját tartalmazza azzal a céllal, hogy megkönnyítse a gazdák számára a tökéletes marha-tenyészpartner felkutatását. A projektet a Graindex online gabonapiacot is üzemeltető Hectare Agritech fejlesztette ki, amelyet hét évvel ezelőtt alapított Dan Luff szarvasmarha-tenyésztő és Jamie McInnes webfejlesztő. A cég eddig több mint 3 millió font hozzárjárulást zsebelt be befektetőktől és különböző szervezetektől, beleértve a kormányzati rendszerekből származó támogatásokat. Az összegből a vállalat online mezőgazdasági piacterek elindítását finanszírozta.

Az alapítók elmondása szerint a startup célja a mezőgazdasági kereskedelmi gyakorlat megújítása és a gazdák életének megkönnyítése.

„A párkeresés nekünk, embereknek sem könnyű feladat – képzelhetjük, micsoda kihívás lehet, ha történetesen négylábú haszonállatok vagyunk – mondja McInnes. „A hagyományos marha-házasságközvetítés rendkívül idő-, pénz- és energiaigényes: a gazdáknak sorra kell járnuk a különböző gazdaságokat és aukciós piacokat magányos marhájuk reménybelijének meglelése reményében, miközben fennáll annak a kockázata, hogy lemaradnak a piac legjobb partijáról.”

„A tenyészállatok tulajdonságait ma már nagyszámú genetikai adat támasztja alá, melyek alapján tökéletes párosítás érhető el. Ez épp olyan, mint az emberek online társkereső profilja – csak épp tudományos alapokon nyugszik, nem pedig a kétségbeesett szinglik kétes önjellemzésén.”

„A Tinder párkeresési alapelve sokkal jobban passzol az állatokhoz, amelyek változatos tenyészpotenciállal és genetikai adottságokkal rendelkeznek, mint az emberek igényeihez. Esetükben a tényszerű adatoknak mindig pontosan stimmelniük kell, mielőtt szóba jöhetnének a szubjektív tényezők a nagy Ő keresése során.”

Az állatok fotóin kívül az adatlap olyan egyéb részleteket is közöl, mint a tenyészvonal, a tejhozam, a tej fehérjetartalma, a borjúnevelő képesség és a várható piaci érték. A tehenek és bikák képeit jobbra húzó gazdákat az alkalmazás továbbkalauzolja a SellMyLivestock weboldalra, ahol hozzáférhetnek az állat tulajdonosának elérhetőségéhez. Így további részletekért fordulhatnak a tulajdonoshoz és árajánlatot is tehetnek az állatokra, ezáltal pedig jelentősen felgyorsul az állatok gyakran nagy távolságra történő szállításával is járó folyamat. A Hectare által 2014-ben elindított SellMyLivestock nevű haszonállat-kereskedelmi weboldalnak már a brit gazdaságok egyharmada aktív felhasználója. A már meglévő webhelyhez kapcsolódó új alkalmazás felhasználói felülete tele van szörnyű szóviccekkel: a bemutatkozó szöveg alapján például az app “olyan farmereknek szól, akik nem restellik magukra ölteni Múú-pidó szerepét”.

James Bridger szarvasmarha-tenyésztő és Tudder-felhasználó szerint ez a módszer kevésbé stresszes az állatok számára, és az alkalmazás akár a hagyományos piacokkal is versenyre kelhet. „Az összes adat látható az állat hátteréről, és minden olyan információ, amit egy hagyományos piacon nem lenne idő átnézni minden egyes állat esetében” – nyilatkozta a Hampshire-i illetőségű gazda. „Sokkal jobb egy állatot a saját otthonában, a természetes élőhelyén látni, mint feltenni egy teherautóra… örülök, ha valaki felhív, hogy eljönne megnézni egy marhát, ha pedig már a kép alapján megvásárolná, az még előnyösebb.”

A Tudder jelenleg az Egyesült Királyság haszonállat-piaca számára érhető el. A startup idén februárban bejelentette, hogy következő piacuk az ország lesz, ahonnan a legtöbb letöltést regisztrálják.
A technológia használata villámgyorsan terjed az agrárszektorban, így a Tudder messze nem az egyetlen alkalmazás, amely napról napra megkönnyíti az állattenyésztő gazdák életét. A Silawrap nevű app például tervezőnaptárral, oktatóvideókkal és beszállítói adatbázissal segít a gazdáknak abban, hogy jobb minőségű szilázst állíthassanak elő. A Beef and Lamb Lite a szarvasmarha- és birkatenyésztőknek szolgáltat naprakész információkat az aktuális piaci trendekről. Az üzenőfal személyre szabható, és az alkalmazás offline is használható. A Practical Pig oktatóvideókkal járul hozzá a sertéstelep dolgozóinak gyakorlati képzéséhez. A szakembereket szerepeltető, elméleti információkat és gyakorlati tippeket is felvonultató rövidfilmek részletesen bemutatják a sertések körüli kül- és beltéri teendőket, különös tekintettel a tenyésztés szakmai fogásaira. A Nadis Farmer képekkel és tünetlistával együtt ismerteti a szarvasmarhákat, birkákat és sertéseket érintő, helyi előfordulású betegségeket, így megkönnyíti a betegségek elsődleges azonosítását. A Herdwatch az uniós állatjóléti és nyomon követhetőségi szabályok betartásában nyújt segítséget. A telefonos alkalmazással egyszerűbb a borjak nyilvántartásba vétele és és az állatorvosi kezelések adminisztrációja, így rengeteg papírmunkát megspórolhatnak a gazdák.

Büki Gabriella